/ iStock/Getty Images
От партия АБВ предлагат проект за изменение в Закона за здравето, с които ваксинацията срещу COVID-19 да има изцяло доброволен характер, това съобщи д-р Емил Стоименов, член на НС на партията. В мотивите на проекта се казва:

При оценката и прилагането на COVID – 19 ваксините следа да се вземат предвид и следните факти:

- Дългосрочните странични ефекти на COVID – 19 ваксините са неясни поради липсата на време за тяхното изследване. Ред експерти предупреждават за възможността от активиране на автоимунни и ракови заболявания;
- възможните лекарствени взаимодействия с други лекарствени продукти не са изследвани;
- в договорите за покупка, които ЕК е сключила с производителите на ваксините, са налице клаузи, които освобождават напълно производителите от отговорност за страничните ефекти от продуктите и прехвърлят изцяло тази отговорност върху държавите членки, в нашия случай - върху България.
С оглед на посочените по-горе факти COVID – 19 ваксините като един нов и ненапълно проучен медицински продукт могат да се прилагат в България единствено доброволно, като всяко лице трябва да бъде добре запознато с техните ползи и рискове и да направи своя осъзнат избор. Такава е и досегашната практика, точно поради тези причини се подписва декларация за информирано съгласие от всяко лице преди ваксинирането му. А съгласно заповед № РД-01-726/23.12.2020 г., т. 7 на Министъра на здравеопазването, имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание...“.

Пред медиите доктор Стоименов подчерта необходимостта от ясна статистика за новозаболелите, на новохоспитализираните, на тези в интензивни отделения, починалите, пациентите, които или веднъж са преболедували COVID-19, или са с пълен ваксинационен курс. Той каза, че писмо с това предложение бе изпратено до министъра на здравеопазването в началото на тази седмица.

„Основен мотив е, че доверието във ваксинационната кампания трябва да бъде чувствително повишено, за да бъде изпълнен Националният ваксинационен план. България, като страна от ЕС, е с най-ниско постигане на ваксинационния си план - едва около 20% от възрастното население е ваксинирано с две дози. Друг е въпросът, че имаме ваксини колкото за две държави като България. В страните, където ваксинационната кампания е била проведена сравнително успешно, като Великобритания, където над 80% от населението е ваксинирано с две дози, смъртността и хоспитализацията с вълната, която премина, са намалели с около 100%. Само и единствено с ежедневната вярна и точна информация всеки може да си даде ясна представа дали да се ваксинира, или не“, каза той.

Междувременно д-р Стоименов направи и кратка оценка на здравната ни система в момента.

„Миналия месец излязоха данните на НСИ за причините за смъртност. В началото на 2021 г. от АБВ алармирахме, че половината от повишението на смъртността се дължи не на COVID-19, а на други заболявания. В цифри – от сърдечно-съдови заболявания 6 000 пъти повече през 2020 г., сравнено с 2019 г. От белодробни заболявания – 1800 души повече. Заслужава си да се спомене, че има 40% ръст от починалите с психични разстройства. Не бива да допускаме отново паниката, която беше допусната под ръководството на проф. Ангелов, защото тя очевидно е убийствена. Апелираме към спокойствие, към нормална работа и към нормално говорене пред обществото“, каза той.