А. Бабикян: Пропиляха месеци в перчене, че ще се прави реформа на „въпреки
А. Бабикян: Пропиляха месеци в перчене, че ще се прави реформа на „въпреки / снимка: БГНЕС
А. Бабикян: Пропиляха месеци в перчене, че ще се прави реформа на „въпреки"
81068
А. Бабикян: Пропиляха месеци в перчене, че ще се прави реформа на „въпреки"
  • А. Бабикян: Пропиляха месеци в перчене, че ще се прави реформа на „въпреки"

Съдебна реформа не се прави на „въпреки" - политиците разбраха, че търсенето на широко съгласие е необходимо, коментира в ефира на Дарик експертът по политически маркетинг и ПР Арман Бабикян. Той отбеляза, че политици и магистрати сами са усетили, че преминават границите с размяната на остри реплики и е редно да седнат да разговарят.

„Тези разговори са закъснели, те трябваше да се случат много по-рано и мисля, че тази роля на ДПС е абсолютно естествена. Трябваше да се водят сериозни разговори и с БСП, защото става въпрос очевидно за национален, а не за партиен проблем. И след като проблемът е национален, трябва да се търси национален разговор и национално съгласие. Излишно пропиляхме няколко месеца в перчене и в показване на мускули за това, че някой си щял да направи някаква си реформа, въпреки всичко", каза Бабикян.

Той е категоричен, че „въпреки" реформа не се случва. Освен това експертът се чуди и защо някой не зададе въпроса кое е по-важно - ударно да се гласува това, което някой си е наумил в кратки срокове, или наистина да се направи смислена промяна в Конституцията.
Бабикян сподели, че през цялото време има натрапчивото усещане, че „рапортуваме петилетен план от времената на Живков".

„Хората наистина не разбират и ако политиците положат малко повече усилия, ще постигнат по-голям успех, ако успеят да убедят хората, че разговорът, който се води не е свързан единствено с делбата на ВСС от един орган в два, промяна на мандата от пет на четири години и подобни неща, които дълбоко не докосват данъкоплатците и хората в България, защото те по никакъв начин се свързват тези промени с по-бързо и по-справедливо съдопроизводство", каза Бабикян.

Експертът е категоричен, че вярата в справедливостта не се връща с администриране на ръководството на ВСС. Вярата в справедливостта се връща на съвсем друго равнище - всеки един обикновен съдебен казус, каза Бабикян.