ТЕЦ-ове искат да горят отпадъци, екозащитници са против

ТЕЦ Бобов дол
ТЕЦ Бобов дол / Дарик Кюстендил
ТЕЦ-овете „Република“ и "Бобов дол“ искат да горят отпадъци, екозащитници са против
98827
ТЕЦ-овете „Република“ и "Бобов дол“ искат да горят отпадъци, екозащитници са против
  • ТЕЦ-овете „Република“ и "Бобов дол“ искат да горят отпадъци, екозащитници са против
Срещу искането на пернишкия ТЕЦ „Република“ и ТЕЦ "Бобов дол“, работещи с въглища, да започнат да горят и отпадъци, се обявяват от екоорганизацията „За земята“. Екозащитниците са твърдо против изгарянето на отпадъци като практика, докато от топлоцентралата в Перник казват, че това на практика ще оптимизира разходите им и ще направи производството им по-екологично. Трайното решение на проблема пък ще дойде с новата такса смет, която предстои да заплащаме от 2020 година, смятат още от „За Земята“.
 
Искането на ТЕЦ-а в Перник е регионалната инспекция по околната среда и водите да му разреши в инсталациите, в които досега се горят само въглища, да започнат да се изгарят и отпадъци и биомаса. Срещу тази идея обаче остро възразяват от "За земята", а техните аргументи обобщава Данита Заричинова, експерт "Отпадъци" в организацията: "От една страна това са два вида гориво, съвсем различни по състав едно от друго, които искат да се горят в една и съща вече съществуваща инсталация, която е пригодена да се горят въглища в нея. Отпадъците са едно много по-тежко гориво, което е много голям микс от различни материали и продукти. Това т. нар. АТФ гориво всъщност са смесени отпадъци, които са изсушени и подготвени за горене. В тях може да има абсолютно всичко, което ние изхвърляме в кофата за боклук".
 
Според директора на ТЕЦ-а в Перник Любомир Спасов обаче именно високите цени, които ТЕЦ-ът трябва да заплаща заради изпускането на вредни газове в атмосферата, са и една от причините за искането: "Две са причините. Едната е, за да намалим стойността на въглеродните квоти емисии, които изпускаме, защото цената им непрекъснато расте и в общи линии, за да си оптимизираме разходите. Втората причина е, за да си разнообразим енергийния микс и по този начин с по-евтиното гориво да успеем да задържим пък и цената за нашите крайни потребители на топлоенергията, на електроенергията. По същество тези неща, които искаме да горим, са твърдо гориво. Нашите инсталации са пригодени за горене на твърди горива, като въглищата. Тоест ние нямаме проблем с начина на подаване на това гориво към котлите и изгарянето им. От това, което горим към момента, въглищата в общи линии са най-замърсяващото гориво".
 
От "За земята" се обявиха и срещу искането в новото комплексно разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" да бъде включена и възможността за изгаряне на отпадъци и биомаса. Според природозащитниците трайното решение на проблема с изгарянето на отпадъци ще дойде с новия принцип, по който ще бъде определяна такса смет до две години. Тогава местният данък ще се определя на базата на това колко от боклука ни ще бъде годен за рециклиране. В сметката ще бъдат включени и разходите за новите системи за депониране и обезвреждане на отпадъци, чиято издръжка чувстително надхвърля тази на старите общински сметища.