СО ще преговаря с държавата по три варианта за столичното парно
СО ще преговаря с държавата по три варианта за столичното парно / netinfo
Столичната община има мандат да преговаря с правителството по три варианта за оздравяване на „Топлофикация – София” решиха столичните общински съветници след двучасова дискусия на възможността от 1 октомври столичани да останат без парно и топла вода.

Вариант едно за спасяването на „Топлофикация–София" е държавата да изкупи текущите задължения на дружеството към „Булгаргаз" и те да се апортират в капитала на „Топлофикация.

Втората възможност е текущите задължения да се закупят пропорционално от държавата и Столична община, като всеки акционер предостави и заем на „Топлофикация". Третият вариант е оздравителен заем от Столичната община. Съветникът от БСП Георги Кадиев се обяви против трите.

„В крайна сметка няма нито едно решение, което да удовлетвори „Булгаргаз” и за изобщо не си представям как те изведнъж ще пуснат газа, като ние вземем такова решение днес”, каза Кадиев.

Да се изкупят задължения на „Топлофикация–София”, само че не от държавата, а от Столична община, е предложението на БСП.

Вариантът „държавна „Топлофикация” подкрепи кметът Бойко Борисов. „Аз знам, че ако държавата беше изпълнила своята превантивна роля, ако парите от Вальо Топлото бяха върнати в дружеството, и може с 10 лв., с 15 лв. сега от всяка сметка да бяха приспаднати тези пари, те щяха да отидат да си плащат”, коментира столичният градоначалник. „Който и вариант да изберат, ние имаме вариант да спасим София от криза с топлата вода и парното”, заяви Бойко Борисов.

Текущите задължения на „Топлофикация” към „Булгаргаз” са около 60 млн. лева, а несъбраните от потребителите средства са над 300 млн. лв.

Общината ще преговаря и за нормативни промени, включително и възможност цената на тока и парното да се променят паралелно с тримесечната промяна в цената на природния газ.

Междувременно синдикатите отхвърлиха предложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране нови цени на газа и парното и поискаха преразглеждането им в Съвета за тристранно сътрудничество.