Руският газ не преминава през Украйна
Руският газ не преминава през Украйна / снимка: БГНЕС

Украйна не приема подаваните от Русия количества газ, предназначени за транзитиране към европейските потребители. Това заяви представител на международна комисия, която наблюдава транзита на синьо гориво през Украйна. В 9 часа българско време "Газпром" е започнала да подава газ към Украйна. В момента налягането в тръбите към газовата станция "Суджа" е достигнало 75 атмосфери. В същото време на входа на украинската газотранспортна система то е нулево, което означава, че крановете в Украйна за затворени, обясни представителят на международната комисия за мониторинг. Истинското състояние на ситуацията може да бъде проверено само в централния диспечерски пункт на украинската компания "Нафтогаз ", но там не са допуснати международни наблюдатели, допълни той.

"Булгаргаз" е била информирана, че украинската страна още не приема руски газ с аргумента, че има неуредени технически въпроси по преноса през украинска територия, научи Дарик.

Европейският съюз се нуждае спешно от газ. Заявката на „Газпром“ за транзит на 76,6 милиона куб.м. газ през компресорната станция „Суджа“ за станцията „Орловка“ е провокация и е нереална за изпълнение, смята упълномощеният представител на украинския президент по въпросите на енергийната сигурност Богдан Соколовский. „Днешната заявка от руската страна за уж възобновено подаване на газ носи абсолютно провокационен характер, тъй като пред украинската газопреносна мрежа се поставя технологично нереална задача“, каза той.

Във вторник сутринта "Газпром" започна да изпълнява плана за възстановяване на доставките на газ за Европа. Украйна обаче блокира всички наши дейности по транзитирането газ за Европа, съобщи вицепрезидентът на руския газов концерн Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Добрата новина е несигурна – по този начин премиерът Сергей Станишев коментира пускането на газ след заседание на ИБ на БСП, когато все още не се знаеше, че Украйна е възпрепятствала транзита на синьо гориво. „Сега основния приоритет е да осигурим нормалната доставка на транзитен газ през Украйна, което във всеки момент може да бъде прекратено заради неуредени въпроси между Русия и Украйна”, каза премиерът.

Той отново заяви, че страната разполага с достатъчно ресурс за вътрешно потребление до края на месеца. По думите му от началото на газовата криза на 6 януари до днес загубите за българската икономика са 101 млн. лева. Министър-председателят заяви, че 368 фирми в страната са под наблюдение. Цялостен анализ на щетите ще се прави след края на кризата, обясни още Станишев.