Предвиждат глоба до 10 000 лв. за язовири в лошо състояние
Предвиждат глоба до 10 000 лв. за язовири в лошо състояние / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предвиждат глоба до 10 000 лв. за язовири в лошо състояние
51233
Предвиждат глоба до 10 000 лв. за язовири в лошо състояние
  • Предвиждат глоба до 10 000 лв. за язовири в лошо състояние

 

Десет министри ще отговарят за управлението на язовирите и предотвратяването на наводнения у нас, предвиждат промени в закона за водите, с които се създава структура, наречена Координационен съвет. Промените бяха гласувани на  правителственото заседание. Проектозаконът предвижда още глоба от 1000 до 10 000 лева за оператори на язовири, които не ги поддържат в добро техническо състояние и не осигуряват тяхната безопасност. Според промените контролът върху техническото състояние на всички язовири и съоръженията към тях се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. За неизпълнение на предписания министърът може да забрани използването или достъпа до язовир, който не отговаря на нужните изисквания, както и да разпореди извеждането му от експлоатация и спиране на снабдяването с електрическа или топлинна енергия.

Операторите на язовири и съоръженията към тях ще бъдат глобявани и в случай, че не изпълнят дадените им предписания, като глобата ще бъде от 1000 до 20 000 лева. Законопроектът предвижда министърът на регионалното развитие и благоустройството да поддържа единен регистър за всички съоръжения във водния сектор. Той ще одобрява програмите за проучване, проектиране и изграждане на всички ВиК системи. Създава се и координационен съвет по водите, който ще координира разработването на планове за управление на речните басейни и програми за превенция на наводнения, както и финансирането им.

Според промените границите на обособената територия, обслужвана от ВиК оператор, трябва да съвпада с границите на административната област. Стопанисването на ВиК системите и предоставянето на услуги ще се извършва чрез сключване на договор между асоциация по ВиК и ВиК оператор, действащ на съответната територия. Когато има повече от един действащ оператор, се дава възможност договорът да бъде сключен с холдингово дружество, обединяващо действащите на съответната територия ВиК оператори, или дружество, образувано чрез преобразуване на ВиК операторите.

В срок от три месеца след влизането в сила на закона общините трябва да уведомят съответните областни управители за избран от тях оператор, който да стопанисва и експлоатира язовирите – публична общинска собственост. За местата, където няма оператор, решението ще вземе правителството.