Парламентарни комисии приеха промени в Закона за енергетиката
Парламентарни комисии приеха промени в Закона за енергетиката / ThinkStock/Getty Images

Парламентарните комисии по енергетика и за наблюдение дейността на КЕВР приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за енергетиката - проекта, внесен от ГЕРБ и проекта, внесен късно вчера от Реформаторския блок. При обсъждането на законопроекта, внесен от ГЕРБ, представителите на всички парламентарни политически сили изразиха забележки спрямо предлаганите промени.

Законопроектът на Реформаторския блок бе представен от Мартин Димитров и също гласуван в края на дебата по първия законопроект.

Какви мерки взема правителството за да намали дефицита в енергетиката?

Законопроектът, внесен от ГЕРБ, предвижда създаване на Фонд "Сигурност за енергийната система", който ще генерира приходи от ежемесечни вноски от всички производители в размер на 5 процента от ежемесечните им приходи. Във фонда ще се събират и приходите от продажба на емисии парникови газове. Промените предвиждат и въвеждане на възможност НЕК да изкупува енергията, произведена от ВЕИ над определените от КЕВР часове по цена за излишък за балансиращ пазар.

Промените целят да бъде балансирана енергийната система, да се свие дефицитът на НЕК и да се върви към либерализация на пазара, обобщи предложенията за промени министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Срещу промените остро реагираха представителите на ВЕИ сектора. Те заявиха, че не са присъствали при обсъждането на предложените мерки и че промените подменят законовата рамка, при която са създали производство хиляди фирми. От БФА посочиха, че с промените ще бъде нанесена щета на имиджа на страна като сигурна за инвестициите икономика.

Промените бяха подкрепени от работодателските организации. Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ, също подкрепи създаването на фонд, но предложи той да бъде попълнен чрез еднократна вноска със заем от държавата.

Кирил Цочев от АБВ заяви, че е разочарован, че при обсъждането на мерките на срещата при премиера не са били поканени производителите на енергия. Таско Ерменков от БСП посочи, че не може да се натоварват всички производители с една съща тежест, независимо дали коректно са изпълнявали закона или са били с некоректни договори. Според него събирането на такса във фонда от всички производители ще е неправомерна държавна помощ, защото ще се облагат държавни енергийни предприятия, за да се плаща енергия към частни производители.

Според Станислав Иванов от Реформаторския блок, ако бъдат обложени с такса АЕЦ и ТЕЦ Марица Изток 2, няма да им останат средства за важни ремонти. Рамадан Аталай от ДПС отбеляза, че фонд е необходим, но не с тези методи, защото държавните енергийни предприятия ще бъдат поставени в тежко положение. Той предложи диференцирана вноска във фонда, най-висока за производителите от ВЕИ.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че трябва да се оптимизират разходите на държавната енергетика, което предвижда и внесеният от РБ законопроект. В него се предлага МС да приеме наредба за регулиране, публично оповестяване и оптимизиране на разходите на държавните търговски дружества в енергетиката.

Токът няма да поскъпне, смята Божидар Данев

Валери Симеонов, лидер на Патриотичния фронт, пък поиска да бъдат прекратени договорите с американските централи, които по думите му са неправомерна държавна помощ и са нанесли вреда от над 3 млрд. лв. на българската енергетика. Законопроект за промени в ЗЕ бе внесен вчера и от Патриотичния фронт, но не бе разглежда и подложен на гласуване от комисията.

Източник: БТА