Николай Василев: В момента в държавата става харчене, забравете за реформи!
Николай Василев: В момента в държавата става харчене, забравете за реформи! / снимка: БГНЕС
Николай Василев: В момента в държавата става харчене, забравете за реформи!
78198
Николай Василев: В момента в държавата става харчене, забравете за реформи!
  • Николай Василев: В момента в държавата става харчене, забравете за реформи!

Седма година България живее на дефицит - ако правителството получи картбланш да тегли толкова голям дълг, ще циментираме предварително намерението всяка година страната да има по няколко милиарда бюджетен дефицит. Това каза в интервю за Дарик бившият вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски" и министър в две последователни правителства Николай Василев. Той разкритикува подхода на всички управлявали от 2009 г. насам, защото по думите му първото нещо, което правят, е да харчат повече, а така страната влиза в дългова спирала.

Василев обясни, че е против новия държавен дълг, но с аргументи доста по-различни от тези, които изтъквала опозицията в парламента. Хората, които критикуват този заем, се разделят на няколко групи, отбеляза той и добави, че едната група са типични опозиционери, които са против всичко, което се предлага от правителството. Другата група имала справедливи технически критики по параметрите.

„Защо толкова голям дълг се пуска в последния момент и парламентът трябва като машина след пет минути да го гласува? Защо никой не е обяснил за какво точно ще се използва? Защо точно тези четири банки - не, че са лоши, ама как без конкурс? Защо адвокатски кантори и банки ще вземат комисионни без конкурс? Това, че не се знае колко, аз като данъкоплатец се чувствам доста обиден. Вероятно на сделките на други държави знаем параметрите, само на сделките на българската държава не знаем параметрите", коментира Василев, изброявайки въпросите, в които се съдържа справедлива критика към намеренията на кабинета. По думите му тези критики са справедливи, но са технически и се измерват с няколко милиона.

„А проблемите се измерват годишно с няколко милиарда и те се наричат бюджетен дефицит. Който взема повече и повече, той със сигурност накрая катастрофира. Българският БВП никога не е бил по-висок от днес, инфлация няма, в България в момента няма война за щастие. 2010-а, 2011-а, 2012-а, 2013-а, 2014-а, 2015 година няма рецесия. Всъщност в България в момента според мен няма нищо особено, което да налага да харчим повече отколкото трябва", каза Василев. На въпрос къде е проблемът - дали не се планират добре бюджетите или парите изтичат като вода в пясъка, Василев от говори: „Всичко това и много повече. Въпросът е единствено манталитетен на всички управляващи".

След 1997 година България имаше три правителства, които бяха безкрайно различни, но те бяха научили тежкия урок от 1996-1997 година и не допуснаха грешка, коментира той.
„Живеенето на дефицит, независимо дали става дума за човек, фирма или държава, е наркотик, като пристрастяването означава, че всяка година искаме да вземем по-големи заеми и да харчим повече от предната година. От 2009 година досега идва следващо правителство и първото нещо, което прави, е повече харчене. Вече седма календарна година ние вместо да стабилизираме и модернизираме държавата, ние тръгнахме в обратната посока и се спускаме надолу с шейната. Склонът става все по-стръмен, скоростта - все по-голяма, все още не е опасно за живота, но никой няма намерение да спре и да обърне шейната. Краят е един и същ", коментира Василев.

Той сам зададе въпроса какво става в държавата в момента и даде отговора: „Става харчене. Забравете за реформи, забравете за някаква модернизация и някаква визия". Василев прогнозира, че ще има още анекси на бюджета, но винаги със знак минус. Винаги ще се намира кой да рита шейната да пада още по-бързо надолу, заключи той.

Николай Василев попита защо тъкмо партиите с претенции, че са реформаторски и проевропейски, на които Меркел, а не Ципрас, е любимият им политик, гласуват бюджет с рекордно голям дефицит и искат да вземат рекордно голям дълг.

Нито една от държавите с високи дефицити в периодите, в които е харчила най-много не е била нито по-силна, нито е станала по-богата, отбеляза още бившият вицепремиер.

Чуйте целия разговор с Николай Василев