На първо четене: ДКЕВР се разделя на две
На първо четене: ДКЕВР се разделя на две / снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната комисия по енергетика приеха на първо четене промените в Закона за енергетиката. Антон Павлов, заместник-министър на енергетиката, представи законопроекта, който предвижда промени в текстовете, свързани с дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Промените предвиждат избора на членове на регулатора да се извършва от парламента. Според Павлов това ще спази изискванията за независимост на регулатора и ще увеличи прозрачността в работата на комисията. Процесът по избор на членове ще е публичен, а изискванията за професионален опит на комисарите се увеличава от три на пет години опит в съответната специалност.

Предвижда се и по-голямата част от заседанията на ДКЕВР вече да бъдат открити. Комисията пък вече ще има два отделни състава - по енергетика и по водоснабдяване и канализация и няма да бъде Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, а Комисия за енергийно и водно регулиране.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев припомни, че законопроектът е внесен от служебното правителство и запита дали Министерство на енергетиката го подкрепя, на което Павлов отговори утвърдително.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова принципно подкрепи промените, но изрази опасения дали ще бъде възможно по-голямата част от заседанията да са открити. Има такива, на които се разглеждат вътрешни за комисията въпроси или пък постъпили жалби, каза Тодорова. Тя изрази задръжки и по отношение на идеята комисията да е разделена на два състава, а председателят да е един и да присъства на всички заседания. Тодорова отбеляза още, че независимостта на комисията предполага и независимо финансиране, което не се предвижда с промените.

От БСП лява България отправиха забележки относно предлаганите промени. Таско Ерменков предложи законопроектът да бъде оттеглен, за да бъде прецизиран и доразработен. Колегата му Драгомир Стойнев добави, че не бива да се избързва с приемането на подобен законопроект, след като концептуално не е изяснен.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, изрази критики срещу законопроекта, но заяви че ПФ принципно ще подкрепи текстовете. Рамадан Аталай (ДПС) посочи, че промените трябва да повишат доверието в комисията, но само с промяна на
името й това няма да се случи. Той каза, че ДПС ще подкрепи законопроекта на първо четене и ще очаква становище от новото правителство. Магдалена Ташева (Атака) заяви, че законопроектът трябва да бъде оттеглен, защото е нежизнеспособен.

От ГЕРБ подкрепиха внесените промени. Александър Ненков каза, че е необходимо да се активизира дейността в областта на ВиК услугите и затова е добре да има два отделни състава. Колегата му Кирил Николов настоя да се поиска мнението и на МРРБ и МОСВ.

Делян Добрев призна, че редица текстове в законопроекта трябва да се прецизират, но това може да стане между първо и второ четене и е по-добре законопроектът да не бъде забавян повече.