Какво убива креативността в офиса

Какво убива креативността в офиса
Какво убива креативността в офиса / Thinkstock/Getty Images

Модерно е в последните няколко години да се говори за развитието на креативността на работното място и засилване на мотивацията на служителите. Популярен стана и т.нар. „коучинг".

„Това е индивидуално или групово занимание по трениране на дадени умения и справяне с индивидуални проблеми", обяснява Николай Димитров - треньор по креативност.

„Развиването на определени умения става с желание от страна на хората, но трябва да имат и ясна визия какво искат да постигнат, накъде искат да отидат", допълва Даниел Троев, който също е треньор в областта на корпоративните обучения и личностното развитие.

Според тях, ако служителите бъдат оставени да са такива, каквито искат и се насърчават да предприемат различни инициативи, те ще са много по-спокойни и ангажирани в работния процес.

„Проблемът е, че хората сами си поставят ограничения, защото смятат, че креативността е за малцина и те не я притежават. Но всъщност трябва да си разчупят начина на мислене, да си провокират въображението. На второ място, самите работодатели трябва да насърчават това у служителите, да го възприемат като ценност, която трябва да бъде преследвана и постигната", обяснява Даниел.

„Малко прозвуча като оперативна намеса и е така - понякога служителите имат нужда някой да им помогне, може да са в застой, и трябва психологически да им се помогне да тръгне потокът на мислене", допълва Николай.

Според тях няколко неща обаче убиват креативността в работата. Например налагането на твърде строги ограничения на служителите - за поведение, външен вид и обстановка на работното място. Също така служителите не трябва да се затрупват постоянно с дребни, ординерни задачи:

„Ако им даваш постоянно злободневни задачи - да сменят тонера, да набавят канцеларски материали и пр., не разчитай да им хрумне нещо гениално. За хубав творчески процес трябва спокойствие и човекът да е сигурен, че ще си свърши необезпокояван работата. Друг момент са парите - при творческите задачи парите убиват креативността - налагат се повече страхове и високи очаквания. Творчеството не е изначално за пари - така, ако смяташ, че можеш да купиш креативност с пари, по-скоро ще постигнеш обратния ефект. Разбира се, може в последствие да наградиш креативността, но не и да я купиш", убедени са бизнес треньорите.

Двамата са сигурни, че мотивирането на служителите и развиването на креативността им могат много да помогнат на бизнеса:

„Но това ще помогне главно на бизнеса, който знае какво да прави с тези обучения. При фирмите, които се обръщат към нас, защото е модерно и другите го правят, става доста по-трудно", казват още треньорите по креативност.

Като пример от практиката си дават голяма компания, която е поискала да разчупи работната среда, така че служителите да правят нещата по-самостоятелно, вместо да чакат някой да им даде нареждания.

„Ние решихме така да направим дизайна на работното им място, че да се чувстват по-спокойни. Ако дадеш на човека възможност дори сам да си декорира работното място, това прави огромна промяна, защото той започва да се чувства като у дома си", разказва Николай.

Бизнес треньорите обаче са убедени, че работодателите трябва сериозно да работят върху мениджърските си умения, за да могат по-добре да управляват и насърчават хората, да им дават куража да се изразяват.

„Със статии в интернет не се добиват мениджърски умения, необходимо е много да се работи. Хората много често ни казват, че не си понасят работодателя, а той пък обяснява, че иска само да ги мотивира по някакъв начин", допълва Николай.

Треньорите работят предимно върху мотивацията на хората чрез психологически техники. За целта повечето са дипломирани психолози и бизнес треньори. Работата обаче е и със служители, и с ръководители, като се започва от „главата".

„Също така сериозен проблем е и общата култура. Младите хора у нас са голи и боси в едни отношения, в които нашите родители са много по-образовани и ерудирани. И ако очакваме от някого да измисли нещо - човек без обща култура, който не е прочел една книга и няма представа от живота, историята, много по-трудно ще му е да се сети за нещо гениално, като не го е виждал, чел и не е чувал за такива примери. Гениалността е нещо, което е почти готово, само да го бутеш леко, малко да се промени, но да нацелиш точното му приложение", казва още Николай.

И все пак треньорите признават, че е по-трудно да правят това, с което се занимават, в България:

„Работа има - не толкова, колкото ни се иска, но след 25 години на по-повърхностни занимания в държавата, хората осъзнават, че има и други неща, които могат да са интересни и полезни и се обръщат към нас".

Треньорите съветват да си развиваме креативността дори сами, като си позволим творчество на работното място и вкъщи, да направим нещо различно.

„Например да направят пет неща, които не са правили досега на работното си място и в ежедневието - това много ще разчупи начина им на мислене и може да им хрумне нещо различно. Добра идея е и въвеждане на седмичен час по креативност в офиса например - събира се екипът и споделя всякакви идеи. Така хората ще свикнат, че в този час няма ограничения, пък после, ако решат, могат да се върнат към „кутийките" си", съветват Даниел и Николай.

8 часа

Първият банкомат в света навърши 50 години (СНИМКИ)

Преди пет десетилетия той промени коренно тегленето и използването на пари в брой ...
10 часа

Компютърният вирус Petya.A бързо се разпространява в Украйна

Компютърен вирус, наречен Петя.А (Petya.A), масово атакува сайтове и компютърни системи ...
11 часа

Хакери удариха сървъри на руския петролен концерн Роснефт

Руският петролен концерн Роснефт съобщи, че негови сървъри са били подложени на "мощна ...
12 часа

ЕК глоби Google с рекордните 2,4 млрд. евро

Европейската комисия глоби Google с 2,42 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила ...
15 часа

Шефът на КЕВР очаква спад в цената на газа наесен

"Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с близо 2 процента от 1 юли. Предложението ...
16 часа

Автошколите на протест

Представители на автошколите излязоха на протест в столицата. Инструктори от цялата ...
1 ден

Лекарският съюз няма да съгласува анекса към договорите на болниците със здравната каса

Поредна липса на консенсус между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна ...
1 ден

75% от проверените спинъри са опасни

Над 4 пъти е надвишено допустимото съдържание на олово в популярните сред младите - ...
1 ден

Подаваме заявление за отпускане на обезщетение за безработица онлайн

От 1 юли заявлението за отпускане на обезщетение за безработица ще се подава и по електронен ...
1 ден

Либерализацията на електроенергийния пазар ще стане плавно, за да бъдат защитени уязвимите потребители

Желанието на Министерството на енергетиката е либерализацията на електроенергийния ...
1 ден

Изчислиха колко струва Големият бариерен риф

Големият бариерен риф в Австралия се оценява на 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. ...
1 ден

ГИТ напомня трудовите права при заминаване за работа в чужбина

Поради зачестилите обяви в медиите и социалните мрежи за работа в чужбина, Главната ...
1 ден

НЗОК очаква БЛС да съгласува анекса към индивидуалните договори

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) очаква Българския лекарски съюз (БЛС) ...
1 ден

НАП обещава нова лотария с касови бележки

При плащане за покупка на стока или услуга с банкова карта също се издава касова бележка, ...
1 ден

Необходимо е уеднаквяване на директните плащания в ЕС

Трябва да се уеднакви размера на директните плащания в Европейския съюз. Това коментира ...
1 ден

Заявлението за обезщетение за безработица ще може да се подава и онлайн

От 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица може да ...