/ БГНЕС
Антропоморфният робот, който Индийската организация за космически изследвания планира да изстреля в космоса със свой кораб, ще бъде създаден въз основа на използване на руския опит, предаде ТАСС. Това заяви посланикът на Русия в Индия Николай Кудашев.

Роботът Фьодор повтори думите на Гагарин преди полета: „Готов. Поехали!“

„На борда на предшественика на кораба „Гаганян“ ще има робот хуманоид, за да се прецени надеждността на системите за поддържане на живота за обитаемата версия на кораба“, каза той. „Предшественикът на „Гаганян“ ще бъде изстрелян в безпилотен режим. За подготовката на обитаемия модул активно ще се използва руският опит. Затова опитът, натрупан при създаването на робота Фьодор, ще бъде ползван без директно копиране при създаването на индийския робот хуманоид“, обясни още Кудашев.Той допълни, че тъй като Индия самостоятелно създава свой робот, но с използване на руски разработки, може да се каже, че той до известна степен ще бъде „роднина“ на робота Фьодор.

Какви са задачите пред космическия робот Фьодор? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Миналата година Индийската организация за космически изследвания оповести, че не възнамерява да изпрати в космоса различни животни за тестване на системи на кораб, както това направиха други страни, а да изведе в орбита специално създаден робот хуманоид, с който ще бъдат изпробвани всички нужни системи. Роботът ще може да прави всичко, което извършва човекът, макар и „в не толкова големи мащаби“.
БТА