Икономист: Трябва да се мисли за премахване на данък лихва
Икономист: Трябва да се мисли за премахване на данък лихва / снимка: Sofia Photo Agency
Икономист: Трябва да се мисли за премахване на данък лихва
76486
Икономист: Трябва да се мисли за премахване на данък лихва
  • Икономист: Трябва да се мисли за премахване на данък лихва

Идеята за връщане на 10 на сто данък върху лихвите от депозити не е била обсъждана на срещата в четвъртък на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и Асоциацията на банките в България, каза за Дарик председателят й Левон Хампарцумян. Депутатът от РБ Мартин Димитров, Левон Хампарцумян и Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментираха пред Дарик ефектите от връщането на ставката на данък лихва на 10 процента.

Петър Ганев: Трябва да се създават стимули на хората да спестяват

Според икономиста Петър Ганев приходите от увеличаването на данък лихва с 2 на сто няма да са значителни. В момента ставката е 8 процента, а идеята е да се върне до размера от времето, когато Симеон Дянков наложи въвеждането на данъка - 10%. Ганев заяви, че дори не е трябвало какъвто беше планът, налогът да бъде постепенно премахнат чрез намаляване, а да бъде елиминиран, тъй като на тези средства така или иначе вече е платен веднъж данък. "Той по-скоро е обратно на това, което се опитваме да провокираме, а именно - повече спестявания. Не може самоцелно да се гонят някакви приходи в бюджета, а те не са и толкова съществени, но по-голямата цел поне според мен е хората поне да имат стимул да спестяват, а пък в крайна сметка това, което те спестяват, вече е било обложено, тъй като доходът, който са получили, за да спестят, е бил обложен. Така че няма нужда от вкарване на някакво напрежение в банковата система, още повече сега. По-скоро според мен трябва да се мисли за неговата отмяна", коментира експертът.

Отражението от вдигането на данък би било неутрално за банковата индустрия

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян каза, че на проведената вчера среща между него, премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков не е ставало дума за идеята данък лихва отново да се върне на нивото от 10 процента. Хампарцумян посочи, че от увеличението от 2 на сто на данъка от доходите върху лихви, които вървят надолу, материалният ефект ще е много малък. "Отвъд моята интелигентност е да коментирам защо го въведоха, защо го намалиха, защо го вдигат",каза Хампарцумян. Той допълни, че отражението от тази стъпка е неутрално спрямо банковата индустрия.

Данък лихва да остане 8% и догодина предлага Мартин Димитров

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че той в лично качество няма да подкрепи подобно предложение, а Парламентарната група на коалицията все още не е взела решение. Той каза, че ефект върху банковата система няма да има. Димитров изтъкна, че е против всякакво увеличение на данъците в момента, тъй като има нужда от икономически растеж, нови инвестиции и работни места и всяко увеличение на данъците ще има много минимален ефект на по-висока събираемост. "Даже това е съмнително, тъй като банките вече измислиха много легални начини за неплащане. Така че виждам по-скоро щети от подобни мерки и не ги подкрепям", каза той.

Димитров предлага компромисното решение да се запази ставката от 8 процента за данък лихва, както е в момента, и догодина, а не да се намалява налогът, както е записано в закона.