/ netinfo
Държавата облекчава режима за внос на работници, помага на туризма
93828
Държавата облекчава режима за внос на работници, помага на туризма
  • Държавата облекчава режима за внос на работници, помага на туризма
Държавата облекчава режима за внасяне на работници от трети държави, като премахва изискванията към кандидатите за работа да представят документи за образование и професионална квалификация, а работодателите вече няма да обявяват предварително свободните работни места в медиите.

Българинът обича шведски маси и All Inclusive, отделя до 500 лв. за почивка

Промените в правилника за прилагане на закона за трудовата мобилност бяха приети на заседанието на правителството в четвъртък и трябва да влязат в сила до средата на месеца.
Очаква се те да подпомогнат внасянето на работна ръка от държавите с българска диаспора като Украйна, Молдова, Македония, бившите съветски републики.

Мярката ще бъде полезна за работодателите по Черноморието във връзка с предстоящия туристически сезон. Вече има сключени договори между хотелиери и представители на българската общност от посочените държави, обясни вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов. Между 4000 и 6000 души има, които са "предварително договорени да започнат работа", допълни той.

Недостиг на кадри в туризма заради ниски заплати

Той отрече това да е предпоставка за социален дъмпинг спрямо българските работници по курортите. "Няма кого да дъмпингираш или на български - няма кого да изместят тези чуждестранни работници. Девизът за туристическия сезон 2017 на всички собственици на фирми, които се занимават с туризъм, е следният: "Назначавайте всичко, което мърда, няма хора за работа", каза Симеонов

С договорените между 4000 и 6000 души въобще няма да бъдат задоволени нуждите за предстоящия туристически сезон, които се оценяват на 25 000 човека, каза Симеонов. По думите му все пак това ще бъде "помощ, добра стъпка" от страна на държавата в бизнеса, който трябва да печели, а тя да получава своите данъци.