Бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова
Бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова / Darikradio.bg
Бивш екоминистър препоръча мерки срещу мръсния въздух
93247
Бивш екоминистър препоръча мерки срещу мръсния въздух
  • Бивш екоминистър препоръча мерки срещу мръсния въздух
Използване на градски транспорт, вместо личен автомобил, и преминаване от отопление на дърва и въглища към пелети или газ - тези мерки за намаляване на замърсяването на въздуха с прахови частици препоръча бившият министър на околната среда Нона Караджова.
 
В предаването "Седмицата" по Дарик тя обори твърдението, че България е на четвърто място в света по замърсяване на въздуха, но се съгласи, че във всички областни градове у нас замърсяването с прахови частици е над нормата.
 
Съдът на ЕС: България не е спазила директивата за качеството на въздуха

Нона Караджова обясни, че в момента се подготвя програма за подпомагане на общините за преминаване към екологично чисто отопление
 
"Тук не става въпрос за всички в София, които са с отопление на дърва и въглища, а да се започне от тези квартали, които имат пряко отношение към замърсяването на града предвид вятъра и други фактори", поясни Караджова.
 
По думите й както е създадена програма за енергийна ефективност, сега ще се направят пилотни проекти за общини за подмяна на горивната им база за финансиране на например 50 или 70 на сто от горивните уредби и ако това бъде успешно, съответно ще се пренесе и в други населени места. При всички положения и на държавата, и на общините ще им излезе по-евтино да правят това, отколкото хората да се разболяват, каза Караджова.
 
МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух, след като ЕС ни осъди

По повод изнесена в медиите статистика за 11 000 случая на преждевременна смърт и загуба на над 2 млн. работни дни заради замърсяването с фини прахови частици в страната ни, Караджова посочи, че тези данни са условни и се базират на общи индикатори, които се прилагат по един и същ начин към страните в ЕС.
 
Родното Министерство на околната среда и водите не е правило анализ дали и какво влияние има замърсяването с прахови частици върху смъртността и здравето на хората. Безусловно това влияе на здравето на хората, призна бившият екоминистър.