Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година
Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година
37653
Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година
Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година
  • Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година
  • Без такси „електромер“ и „водомер“ тази година

Няма да се въвежда нито такса „водомер", нито такса „електромер" тази година, обявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Само преди няколко седмици от комисията дадоха сигнали, че има възможност до лятото новите такси да бъдат въведени. И без допълнителни такси обаче сметките за вода на абонатите в двата най-големи български града - София и Пловдив - от днес ще бъдат по-високи. Услугата в София поскъпна с над 9 на сто, а в Пловдив - с малко на 3 процента.

Поскъпването на водата в София и Пловдив се дължи основно на инфлацията, обясни председателят на регулатора Ангел Семерджиев. „Повишаването на доставянето на вода на потребителите и за двете дружества е около 4 процента, колкото е инфлацията. При София обаче има едно допълнително обстоятелство във връзка с пречистването и затова комплексната цена за София е повишена повече," аргументира решението шефът на ДКЕВР.

От комисията обещаха, че тази година няма да бъдат въвеждани двете спорни такси „електромер" и „водомер". По думите на Семерджиев някои ВиК дружества са поискали въвеждането на такса „водомер", след като са разбрали, че регулаторът се готви да въведе такса за електромерите. „Те поставиха въпроса така: „На тези ще одобрявате такса „електромер", искаме и ние такса „водомер". И ако искате и вие нещо категорично да ви кажа: няма да има нито такса „електромер", нито такса „водомер" тази година", коментира Семерджиев.

Освен днешното поскъпване на водата в София и в Пловдив от лятото се очаква още едно ценово повишение - на електроенергията. Все още комисията очаква предложенията на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, за промяната в цената на тока от 1 юли.

Ангел Семерджиев коментира и идеята в новия закон за енергетиката кражбите на парно да се наказват със затвор. „Много от потребителите знаят, че съседът им например сваля радиаторите и след това ги слага за отчитането, но въпреки това знание, те не вземат мерки, защото е много по-лесно да са недоволни от топлофикацията. Криминализирането на всяка такава кражба може да има и оздравителен ефект", коментира Семерджиев.

Очаква се новият закон за енергетиката да бъде приет до март.