Барозу иска Европейският съвет да одобри механизъм за координирана помощ за Гърция
Барозу иска Европейският съвет да одобри механизъм за координирана помощ за Гърция / снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу иска предстоящият Европейски съвет, на 25 и 26 март в Брюксел, да одобри европейски механизъм за координирана помощ за Гърция, посочи говорител на комисията, цитиран от БТА.

Говорителят отказа да коментира съдържанието на състоялия се тази сутрин разговор между председателя на Европейската комисия и постоянния председател на Съвета на Европейския съюз Херман ван Ромпой, но намекна, че е включването на темата за механизма в дневния ред на Европейския съвет сигурно е обсъдена.

Жозе Мануел Барозу е убеден, че има място за такъв механизъм и оказва натиск в рамките на възможностите си за одобряването му, изтъкна той.

По-рано неназован европейски високопоставен чиновник, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че европейският план за помощ на Гърция, ще бъде около 22 милиарда евро. Той за пръв път направо призна, че планът може да бъде допълнен с ресурси от Международния валутен фонд (МВФ).

Германия е най-големият противник да се оказва помощ на Гърция. Това показва и проучване сред германците, според което повечето не са съгласни да се помага на южната ни съседка, а една трета от тях даже смятат, че страната трябва да напусне еврозоната.

Като част от словесните престрелки между двете държави гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос заяви, че Германия позволява на банките си да "спекулират срещу гръцките облигации". „Всъщност зад германската позиция стоят сметките, че спекулирайки срещу гръцките облигации и позволявайки на финансовите и кредитни институции да участват в тази жалка игра, хората в Германия ще спечелят пари", каза Пангалос.