Задържаната с патрони на летище Варна рускиня имала съучастник?
Задържаната с патрони на летище Варна рускиня имала съучастник? / netinfo

Тази година се оказа, че летните горещини и отпускарското настроение не успяха да изместят няколкото грандиозни корупционни скандала, които избухнаха в държавата именно в разгара на лятото.

И до ден-днешен продължават разследванията на властите около сметките на директора на „Топлофикация” Валентин Димитров и майка му.

Част от ръководството на МВР също се оказа замесено в подобни корупционни схеми. Директорът на КАТ-София беше уволнен, защото синът му е внасял „Порше”-та, регистрирани като баничарки.Последваха го и други негови колеги

Не минахме и без убийства. Един от най-скандалните търговци на зърно във Варненски регион - Асен Николов, беше взривен пред дома си, а в самия край на лято’2006 в София беше застрелян и един от най-добрите автокрадци у нас – Драгомир Илиев - Дражко.

Естествено, казаното до тук е само част от темите на разследванията, които можете да очаквате от екипа ни в следващите издания на предаването „Афера”.

Само два дни след 11 септември, днес ще говорим именно за тероризма. По ирония на съдбата тази есен свидетели на засилени мерки за сигурност срещу евентуални терористични атаки на родните летища станаха жителите на София и Варна. И докато сигналът, подаден за това, че на летището в София има поставена 12-килограмова бомба, беше по-скоро лоша шега, то не така изглеждаха нещата в края на месец август във Варна.

Тогава на летището беше задържана 55-годишната руска гражданка Лариса Василиевна, в чийто багаж беше открит пълнител с патрони за пистолет ПСМ.

По-късно това послужи като мотив на вътрешния министър Румен Петков да обяви, че българските служби са предотвратили терористичен акт на роден аеропорт.

Всъщност дали наистина става дума за опит за атентат или просто МВР малко се похвали без причина. Дни след случката версиите около това, дали е имало съучастник на 55-годишната рускиня в самолета или просто пълнителят е бил подхвърлен в чантата й, продължават да се роят.

Официалната информация от полицията беше повече от оскъдна. Стана ясно само, че жената е родом от Тюмен, пътувала е с внука си Данила и преди опита за атентат е почивала в курорта Златни пясъци. Странни се оказаха и действията на Гранична полиция, която разследва инцидента. След разпити на руската гражданка и други хора от същия самолет е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител, което на практика слага край на случая и го праща, направо казано, „в девета глуха”.

Пред „Дарик” радио обаче експерти в областта на борбата с тероризма разказаха, че не е изключено случилото се на летище Варна да е тест за системата за сигурност по родните ни аерогари. По този начин се изпробват и наблюдателността на граничните служители и качествата на скенерите, поставени на летищата, а и реакциите на българските власти в подобен случай. Никой до момента не е потърсил връзката, обаче, между това, което стана във Варна в края на месец август, и заплахата за поставена бомба на летището в София от преди два дни. И в двата случая няма заловен пряк извършител, което не изключва възможността той да е един и същ, както и тази, той да се опитва по този начин да пробва реакциите на страната ни в подобна ситуация.

Като прибавим и към това факта, че вероятно сигналът, получен от руските власти у нас, е бил действителен и не е визирал конкретно летище и време за извършване на терористичен акт, възможността самолет излитащ от родно летище да е станал цел на терористи нараства многократно. Това не бива в никакъв случай да бъде причина за паника, но означава, че вероятно е нужно страната ни да прибегне до крути мерки за опазване на сигурността си, още повече, че в момента има десетки начини за внасяне на оръжие на борда на самолет. Експерти в борбата с тероризма разказаха пред „Дарик”, че огнестрелно оръжие може да бъде внесено дори и в сандвич. В момента пък технологиите са напреднали толкова, че има пистолети, изработени от специална сплав, близка до пластмасата, които рентгените не засичат.

Според полицаи пък, ако пистолет бъде увит във обикновено фолио и след това поставен в куфар или ръчна чанта, на скенера на границата той изглежда като пакетче или сандвич.Така че в никакъв случай не бива да се отхвърля и теорията, че 55-годишната руска гражданка, заловена с пълнител за пистолет, не е имала и съучастници. Версията за това, че човек може да носи пълнител с патрони в багажа си, без да знае, като че ли малко издиша .По-вероятно е друго: познат на Лариса Василиевна й е дал пълнителя с молба да го предаде на приятел, а жената не е била наясно какво всъщност става. Най-вероятно пълнителят е бил представен на рускинята като подарък за близък в Москва или Новосибирск, за където е отивал самолета на „Сибирските авиолинии”.

Макар и без да го съобщават официално, полицаите не изключват възможността в самолета да е имало оръжие. Източници, запознати с инцидента, разказаха пред „Дарик”, че след като патроните са били открити в багажа на жената, всички куфари са били свалени от самолета и пуснати отново да минат през скенера. След това са върнати обратно. Но това по никакъв начин не гарантира сигурност, тъй като, ако пистолета е бил пластмасов или увит във фолио, той не може да бъде хванат от граничните полицаи. Така евентуалният терорист се е измъкнал безнаказано от цялата ситуация или пък при аварийното сваляне на пътниците от самолета той е изхвърлил оръжието в района. Ето и мнението около този случай на един от най-добрите специалисти у нас в борбата с тероризма – Любомир Димитров, бивш директор на полицията във Варна.

Любомир Димитров смята, че подобен случай на летището във Варна е по-скоро проверка на системите за сигурност, отколкото опит за отвличане.Човекът, който в кариерата си на полицай се е сблъсквал с четири опита за отвличане на самолети на аерогарата в морския град, е на мнение, че българските власти трябва да са изключително бдителни след подобен случай.

Интервюто с Любомир Димитров може да чуете в звуковия файл

Пет са общо опитите в България през годините за отвличане на родни самолети. Последният датира от началото на 90-те години на миналия век и отново е свързан с летище „Варна”. Тогава пътниците в самолет Ту-154 на националния превозвач „Балкан” бяха взети за заложници а похитителите настояваха самолетът да излети от летището и да се приземи в държава в Близкия изток. Бързата намеса на тогавашната милиция и героичната постъпка на пилота Валтер Колев предотвратиха по-сериозни последствия за пасажерите и екипажа. В останалите четири случая, когато е имало опити за отвличане на български самолети, всичко е приключвало безболезнено за държавата ни.

Ако трябва да бъдем честни, реакцията на граничните ни власти, полиция и жандармерия на летище „Варна” бяха напълно професионални. Единственото, което като че ли куца в случая, е разследването на инцидента. Американци, англичани и руснаци, например, не приключват едно разследване, особено за евентуален терористичен акт, докато не бъдат заловени и публично оповестени извършителите. При последните опити за атентати на британски самолети в Лондон бяха задържани десетки души. Добре е родната полиция да вземе пример от колегите си и да не слага папката с фактите около този случай в стаичката с архива.

Добре е и Лариса Василиевна да бъде разпитана още веднъж и от руските власти за обстоятелствата около случая – случай, който със сигурност е с много неизвестни. А крайната цел на разследващите трябва да е този, който се крие зад всичко това – човекът, подхвърлил или дал пълнителя на рускинята. В подобни случаи по правилник трябва да се разпитват и служителите на летището, и дори служителите в хотела, в който е била Василиевна. Трябва да бъде открит и шофьорът на автобуса или таксито, с което жената е пътувала от курорта край Варна до летището, защото пълнителят може да е даден или подхвърлен навсякъде.

"Дарик" радио и екипа на „Афера” ще продължават да следят новостите около този случай, защото в случая не става дума за поредното убийство, за наркотици или отвличане заради откуп, а за заплаха за живота на всеки един от нас. Макар че страната ни все още не е в списъка на жертвите на тероризма, мерките за сигурност по летищата ни след подобен случай трябва да бъдат „зверски”. Най-сигурно е, когато човек се качва в самолета "въоръжен" само с паспорт, билет и бордна карта. Това „правило” приложиха англичаните и успяха.