Ива Колева: вярвам в промяната, чрез правене на добро
Ива Колева: вярвам в промяната, чрез правене на добро / Дарик радио
Ива Колева: вярвам в промяната, чрез правене на добро
75740
Ива Колева: вярвам в промяната, чрез правене на добро
  • Ива Колева: вярвам в промяната, чрез правене на добро

Понякога постигнатите числени резултати нямат значение, пред множеството успешни истории, които човек създава след себе си. И двете обаче са факт за Ива Колева, една от следващите „40 до 40". Тя е основател на "Идеи в действие". Тя реализира мащабната инициатива „Капачки в действие", която вече обхваща цялата страна и се е събрала близо 6 тона. Всеки дарява пластмасови капачки, с парите от рециклирането на които се подпомагат домове за деца. Кампанията „Новият дом на старите книги" пък позволява на изоставени български читалища да получават нови книги в своите библиотеки. До момента са дарени над 6430 книги и списания за 27 читалища. Друга социална инициатива, която страстно развива е "От сърце до сърце" - подпомагане на деца със специални образователни потребности, чрез творческа терапия.

Кой е двигателят на промяната, чрез добро и голямо ли е удовлетворението от работата за реализация на социални каузи, сподели Ива Колева в интервюто си за Дарик радио.

Нека започнем разговора с въпроса: колко ти остават до 40?

Ива Колева: Когато разбрах, че съм отличена в „40 до 40" си помислих, че няма по удобен момент да бъда попитана на колко години съм. Остават ми 3 години до 40 и мисля те да бъдат изпълнени с 40 по 40 хубави неща.

Как гледаш на този вододел 40 години ?

Ако трябва да избягам от клишето, че жените нямат възраст, ще споделя, че според мен идеите нямат възраст.

Разкажи малко повече за нещата, с които се занимаваш и как се роди идеята за действие ?

Идеята се роди преди около 4 години по повод на едно социално събитие, на което присъствах. Тогава с моя приятелка си помислихме какво можем ние да направим в тази посока, а не само да играем ролята на участник. И така идеята се превърна в действие. Всяка наша идея си има собствено име, но всички са под наслова "идеи в действие". В началото реализирахме тези кампании в обедни почивки, преди и след работа. Но преди година превърнахме тази дейност във фондация.

Занимаваме се с различни социални проекти.Правим хубави неща за хората около нас, които имат нужда от това. Сега искам да споделя и за предстояща инициатива, стартираща от ноември „От календар - ДАР". Много от инициативите ни в социалната сфера са насочени към деца и хора в неравностойно положение, затова решихме да стартираме тази кампания насочвайки вниманието към възрастните хора. И то тези, които живеят в домове за стари хора. Много съм щастлива, че стартирахме това, защото с него даряваме 365 дни внимание.

Наистина възрастните хора много обичат да следят календар, и когато им го подариш все едно им подаряваш цяла година.

Да, и всичко започна от 2-3 дома за стари хора, а сега са вече 18. Интересното е, че календари даряват и българи извън страната, което много ме радва. Мрежата от хора, с които работим е постоянно увеличаваща се. В края на всяка година директорите на домове започват да ни търсят с нетърпение отново да дарим. Бих споменала едно писмо, което си препрочитам, когато изпадна в отчаян момент. Една директорка на дом за стари хора в с. Гърчиново ми написа „Дъще, живи да сте - както вие дарявате на моите хора радост, така на Вас Господ да ви дари". Ако това не е причина да правиш добро, здраве му кажи.

Друга инициатива е от „От сърце до сърце", в която събираме всякакви материали, които стават за творческа работа и ги даряваме за творческа терапия на домове за деца с уврежадния или със специални образователни потребности.  Това са материали, с които те могат да създават нещо с ръце и да влияят позитивно на въображението им. Така те могат да показват как виждат света. Тази инициатива показва, че дори тези деца да имат някакъв умствен или физически проблем, те могат да изразяват себе си пълноценно. Ние работим за равенството. Защото понякога тези деца може да са по-талантливи и по-можещи, стига да видим техните послания.

Една от първите ни инициативи е „Новият дом на старите книги". С нея събираме книги и даряваме на малките читалищни библиотеки в селата. Така се запознавахме и с дейността на читалищата. Те ни пишеха колко голяма нужда имат от книги, но нямаха финансова възможност да си закупят. В тази връзка искам да споделя, че читалищата в селата са едни от най-големите средища на култура, на изкуство, на таланти. Там има хора, които искат да виждат света около тях и България, променени към добро. Често чуваме, че селата запустяват, че хората се местят в градовете, че читалищата са остаряла форма на културна дейност, а аз имам личното наблюдение, че това не е така. Ние създаваме с тези читалища един затворен кръг на добро, една мрежа. Това е така, защото например те ни изпращат ръчно направени мартеници за Баба Марта. Много е важно да създадем у хората убедеността, че те също са една голяма, значеща нещо единица в обществото.

Много вдъхновяващо разказваш за всички тези инициативи, за това сподели как хората могат да се включват в тях.

Ние винаги имаме нужда от доброволци. Ядрото на нашата организация сме само двама човека и за това имаме нужда от хора, които ни подкрепят. Ако те смятат, че има таланти, които ние да приложим в това, което правим, нека да ни пишат.Някой може да е чудесен координатор, а друг да се справя добре с популяризацията. Ако някой иска да ни подкрепи финансово, също сме отворени, защото идеите имат нужда от средства, за да се реализират мащабно.

Сега ще насочим разговора ни в една по-лична посока, с няколко въпроса:

Най-ценният урок от родителите ми е...

Аз съм едно дете и за тях съм дете-чудо, защото много време са ме очаквали.
Те ме научиха, че мога да успея във всичко, стига да знам какво искам и къде искам да стигна.

Ако имаше филм за теб, той щеше да се казва...

Може би „Усмивката на Ива Колева", защото до сега нещото, с което хората ме свързват, е именно усмивката.

Но от друга страна, аз съм част от „40 до 40" заради „Идеи в действие", за това може би ще подхождат повече заглавия като „Идея в чекмедже" или „Идея без име".

Успехът за мен...

Успехът за мен е вдъхновение, да постигам все повече успехи.

Като малка исках да...

Исках да променям всичко, да се запонзавам с всички около мен.

Вярвам в...

Вярвам в доброто и промяната. Вярвам в промяната, чрез правене на добро.
Вярвам, че обикновените неща постигат промяна.

Точно това исках и аз да споделя за това, което правите. „Идеи в действие" е ключова част от една много важна верига -  Това, в което вярваме е това, което мислим. Това, което мислим е това, което казваме. Това, което казваме е това, което правим. Това, което правим е това, което сме. А това, което сме, създава съдбата ни.