Юлия Навалная
Юлия Навалная / БТА
Юлия Навалная, вдовицата на починалия в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, продължава делото на съпруга си. Сега ДВ удостоява нея и Фонда за борба срещу корупцията с наградата си за човешки права.

Три дни след смъртта на Алексей Навални съпругата му Юлия публично обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията, пише Deutsche Welle. Тази организация с нестопанска цел беше основана през 2011 година от Навални с амбицията да разкрива и прави публично достояние случаи на подкупи и злоупотреби сред руския елит и да води по този начин борба срещу корупцията. Мнозина *са убедени, че смъртта на Навални, който почина на 47 години в наказателен лагер в Сибир, е следствие от дългогодишните репресии срещу него заради политическата му дейност.

Сега Юлия Навалная и Фондът за борба с корупцията получават наградата за свободно слово на ДВ - Freedom of Speech Award - в нейното десето издание. Генералният директор на ДВ Петер Лимбург обоснова избора с "непоколебимата смелост", с която Навалная и екипът на Фонда се борят за свободна Русия: "От самото начало Юлия Навалная подкрепя политическата дейност на съпруга си Алексей Навални в борбата за свобода на пресата и на словото в Русия - въпреки всички рискове, постоянна заплаха и лични ограничения".  

Юлия Навалная не искаше да става политик

Според наблюдатели, наследявайки покойния си съпруг, Навалная тръгва да гради собствена политическа кариера. Някои дори вече я смятат за новото лице на руската опозиция. Самата тя обаче никога не е искала да става политик.  

Двамата се запознават през 1998 година, женят се две години по-късно, а през 2001 година им се ражда дъщеря - Дария. По-късно се ражда и синът им Захар. Юлия избира да не гради кариера въпреки доброто си образование - тя е завършила Факултета по международни икономически отношения в университета "Плеханов", а след това е стажувала и в Дания. Включва се в "Яблоко" и започва да помага на съпруга си с преводи на текстове и изготвяне на бизнес планове. "Бях невидим помощник", казва тя пред списание "Афиша" през 2014 г.

За Юлия Навалная започва да се говори още преди това. След като през декември 2011 г. Навални е задържан от полицията заради участие в митинг за честни избори, Юлия и други опозиционни активисти започват да го търсят в различни центрове за задържане в Москва.

"Първата дама" на опозицията

"Най-драматичният ден", както по-късно ще признае Юлия, за нея е бил денят, в който бе обявена присъдата на съпруга ѝ през 2013 година. Тогава Навални е осъден на пет години затвор по делото "Кировлес". На кадрите от съдебната зала се вижда как Юлия навежда глава и се подготвя за най-лошото. Но след широк обществен отзвук съдът променя присъдата от ефективна на условна. По-късно Юлия Навалная ще кажа, че е приела рисковете от политическата кариера на нейния съпруг: "Хората вярват в него, очите им горят, а те са готови да излязат на улицата, независимо че са заплашвани с арест. Това е страхотно!"

През същата 2013 г. Юлия Навалная излиза на политическата сцена, когато съпругът ѝ се кандидатира за кмет на Москва. Предизборната кампания Навални води в съвършено нов стил: иска да осигури прозрачност в политиката, което включва доходите, имуществото и семейството на кандидата - в остър контраст със стария ешелон политици. Навални взима около 27% от гласовете и остава втори след победителя Сергей Собянин, а Юлия Навалная става "първа дама" на новия опозиционен лидер.  

Отравянето на Алексей Навални в Омск през лятото на 2020 година се превръща в следващото голямо изпитание за Юлия. Тогава тя проявява силен характер, казва в интервю за ДВ лекарят от реанимацията Александър Полупан: "Държеше се с достойнство", спомня си той. Нейната упоритост е помогнала сериозно за успешното транспортиране на Навални до Германия за лечение, смята Полупан. Тя се обръща директно към Путин и го призовава да разреши лечението на съпруга ѝ в чужбина.

Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците

"Умна, ярка, красива жена, която, боя се, няма какво да губи" - така политологът Дмитрий Орешкин описва Юлия Навалная. Според него тя може да се превърна във важен символ в съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия днес. Докато голяма част от мъжкото население продължава да вярва, че Русия е нападната от НАТО, руските жени са изправени пред конкретни предизвикателства: "Мъжете им са убивани, братята им призовавани в армията, синовете им изпратени на смърт в Украйна. Мислите на жените са изпразнени от идеологии, те просто искат да върнат близките си. Образът на Навалная може да се окаже консолидиращ фактор за опозицията - както в страната, така и извън нея", заключава Орешкин.

Андрей Колесников, старши изследовател във фондацията за мир "Карнеги", е съгласен с тази оценка. "Ако някога бъде номинирана, Юлия със сигурност ще бъде най-добрият кандидат за милиони", убеден е Колесников.

Навалная ще продължи битката на своя съпруг

"Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми". Другата половина е изпълнена с "ярост, гняв и ненавист", които тя е решена да използва, за да построи една страна, "изпълнена с достойнство, справедливост и любов", и по този начин да осъществи мечтата на своя съпруг Алексей Навални.

Наградата на ДВ за свободно слово ще бъде връчена на Юлия Навалная в Берлин на 5 юни 2024 година - с лаудацио от министъра на финансите и председател на либералната Свободна демократическа партия Кристиан Линднер.
Deutsche Welle