Президентът Румен Радев изрази съболезнования към близките на загиналия мъж при катастрофата край Варна, в която участва и автомобил на НСО.

Кола на НСО, в която се возил Кирил Петков, катастрофира – има жертва 

"Кой и как е виновен ще изяснят компетентните органи. Искам да призова още веднъж, че Законът за движението трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. Особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазване на Закона", каза президентът.

"Никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти и те преценяват", заяви Радев. Той обясни, че не се меси в тяхната работа.

Катастрофата край Варна: Стоянов обясни защо Кирил Петков се е возил в кола на НСО

"Не намирам основание в момента, специално заради този инцидент да има промени, нека компетентните органи да установят реалните причини тогава можем да говорим", каза президентът.

"На фона на всички нелепи промени в Конституцията, които бяха извършени, има едно положително нещо - парламентът остава да работи през цялото време и осъществява контрол върху изпълнителната власт", заяви Радев. Според него парламентът нито работи, нито осъществява контрол. "Видяхме го в случая с основателните претенции на академичната общност", каза той. 

"Нито има контрол върху изпълнителната власт, нито парламентът ще заседава, за да актуализира бюджета, така че да се удовлетворят техните законови искания. Това, което най-вероятно ще се случи е парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна", обясни държавният глава.

Радев коментира и темата с изборите в Република Северна Македония. "Винаги съм канил президентите на РСМ да дойдат в България, защото пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София", каза той.

Изостряне на тона между София и Скопие в първите часове след изборите в РСМ

"Надявам се политиците в РСМ да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене прерасне в реални действия, това означава да тласнат страната към изолация от ЕС", обясни президентът. Той припомни, че международните договори трябва да се спазват и заяви, че това е казано и от ЕС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня