Назначаването на икономист за нов началник на отбраната от руския президент Владимир Путин е знак, че той се готви войната в Украйна да продължи още по-дълго, смятат анализатори.

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Елизабет Чернев в своя репортаж.

Неотдавнашните тържества по случай Деня на победата отбелязаха последния път, когато Сергей Шойгу се появи публично като министър на отбраната на Русия. Три дни по-късно Владимир Путин го отстрани от поста и го замени с технократ - икономист, който е бил заместник-министър на Путин. Мнозина го посочват като един от архитектите на съпротивата на руската икономика срещу западните санкции.

Анализаторите виждат в това знак, че Путин се подготвя за война, която става все по-дълга и скъпа за поддържане. Някои казват, че руският лидер иска да постави войната си на стабилна финансова основа за дълъг период от време.

Според оценки на американски официални лица войната в Украйна вече е струвала на Русия повече от 200 млрд. долара.

Путин
БГНЕС

Промените се случват в момент, когато руските сили започват нова масирана атака в Харковския регион в Североизточна Украйна, където руският натиск принуждава украинските войски да се изтеглят и да евакуират цивилното население. Настъплението е още един знак, че Москва не се готви за мир.

"Путин се опитва да оползотвори по-добре бюджета за отбрана. Така че не мисля, че това по някакъв начин означава, че ще има промени, що се отнася до стратегията на Путин в Украйна", казва Наталия Сескурия.

Сескурия е основател и изпълнителен директор на Регионалния институт за изследване на сигурността - изследователска група, базирана в Тбилиси

Путин започна нов шестгодишен мандат, след като спечели преизбирането си. Промените имат за цел да гарантират, че неговата скъпоструваща война може да продължи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Voice of America/Vesti.bg