Прокуратурата е назначила експертизи и разпитала свидетели за катастрофата, в която участва съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков. Това съобщиха от държавното обвинение.

По случая работи Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

Катастрофата край Варна: Стоянов обясни защо Кирил Петков се е возил в кола на НСО

На местопроизшествието е извършен оглед от военен следовател в присъствието на военен прокурор и с участие на автоексперти. Огледът е приключил в 22:55 часа. Иззети са двата автомобила, участвали в произшествието - джип „Фолксваген“, модел „Туарег“, и лек автомобил „Ауди“, модел А4, както и веществени доказателства от значение за изясняване на фактическата обстановка.

При катастрофата на място загина мъжът, карал лекия автомобил, а жена, пътувала на задната седалка на същия автомобил, е откарана в МБАЛ „Св. Анна-Варна" в тежко състояние.


Със съдействието на органите на МВР военен прокурор е призовал пътувалите в автомобила на НСО четири лица - двама цивилни и двама служители на службата за охрана. Те са разпитани в късните часове снощи, след което са освободени.

С постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване на непосредствената причина за смъртта на водача на лекия автомобил „Ауди“, както и експертиза за установяване на уврежданията на пострадалата в катастрофата жена.

Кола на НСО, в която се возил Кирил Петков, катастрофира – има жертва 

Изискана е документацията от извършените медицински прегледи на водача на джипа на НСО - старши сержант с инициали А.М.

Изпратени са писма до полицията и общината в Аксаково с искане да се издирят, изземат и предоставят записи от намиращите се в района на инцидента охранителни камери.

Изпратено е писмо до Специализирано звено „Областно пътно управление-Варна“ при Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с оглед установяване на движението на двата автомобила, участвали в пътнотранспортно произшествие, за времето от 00:00 часа на 16.05.2024 г. до момента на настъпване на сблъсъка. Изискани са и други справки, свързани с условията на пътя, и с подадените сигнали на тел.112.

Предстоят още разпити с оглед на пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата, включително назначаване на комплексна автотехническа експертиза за установяване на скоростта на автомобилите и механизма на причиняване на катастрофата.

Според служебния вътрешен министър Калин Стоянов безспорно е установено, че автомобилът с марка "Ауди" реално е отнел предимството на НСО.