Подалият оставка председател на “Да, България” и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви, като изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс. Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му, съобщиха от пресцентъра на "Да, България".

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България!“

От партията посочиха, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание. Наложената практика за подаване на заявление пред Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена, обясниха от "Да, България".

Вчера ЦИК прие решение, с което обявява избраните за народни представители в 50-ото Народно събрание. В списъка е и Христо Иванов.

На 10 юни той съобщи, че Изпълнителният съвет на партията е приел неговата оставка. Тогава Христо Иванов заяви, че няма да се кандидатира за лидер нито на „Да, България“, нито за народен представител. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Евгениева/БТА