Петима полицаи бяха убити и седем бяха ранени при стрелба срещу полицаи по време на протест в центъра на Далас против полицейското насилие срещу чернокожи, предадоха световните агенции, като се позоваха на кмета на южния американски град в щата Тексас Майк Ролингс.

Това е атаката в САЩ с най-много загинали полицаи от атентатите на 11 септември 2001 г.

Общо 14 души са били простреляни при нападението. Пострадали са и двама цивилни. Няма опасност за живота на никой от ранените.

Президентът Обама осъди нападението и заяви, че не може да има оправдание за нападения като тези в Далас

Във връзка със стрелбата са арестувани трима души - една жена и двама мъже, които не желаят да сътрудничат на разследването и не посочват мотивите си.

Четвърти заподозрян е мъртъв след престрелка с полицията.

Първоначално бе съобщено, че той се е самоубил. Кметът на Далас обаче заяви, че полицията е използвала експлозиви срещу заподозрения, за да "го взриви". Той все пак направи уговорката, че не е сигурен каква точно е причината за смъртта на четвъртия предполагаем нападател.

Той e заплашил, че е заложил взривни устройства в района. Полицията обаче претърси центъра на Далас и не откри бомби.

По време на преговорите убитият заподозрян казал, че иска да убива бели хора, най-вече полицаи, заяви началникът на полицията в южния американски град Дейвид Браун, цитиран от Ройтерс.

Мъжът се укриваше в гараж, след като заедно с още вероятно трима съучастници застреля петима полицаи и рани още седем, както и двама цивилни, по време на мирен протест против насилието срещу чернокожи от страна на полицията в САЩ.

Заподозреният уверил, че действа сам и че не е свързан с никоя групировка. Няма индикации той да е бил част от международни терористични мрежи. След като преговорите не дали резултат, полицията била принудена да го ликвидира, взривявайки робот бомба.

Американският президент Барак Обама, който е във Варшава за срещата на върха на алианса, е в течение за развитието на ситуацията

Франс прес съобщи, че няколко часа след стрелбата един от задържаните е бил освободен след разпит. Става дума за цветнокож мъж, предал се в полицията, след като тя разпространи негова снимка от протеста, на която се вижда, че той носи огнестрелно оръжие. Носенето на оръжие открито в щата Тексас е разрешено, стига човек да има разрешително, припомня агенцията.

Стрелба в Далас 5 полицаи са убити по време на протест
netinfo
Началникът на даласката полиция Дейвид Браун не изключва възможността замесените в престъплението да са повече от четирима. В издирването участват ФБР и специалните части.

Жителка на Далас заяви, че в града не е имало толкова голямо полицейско присъствие от убийството на президента Джон Кенеди през ноември 1963 г.Същевременно кадри от стрелбата по полицаите по време на протеста, заснети от очевидец, бяха излъчени по Си Ен Ен. В тях се вижда един от нападателите в момента, в който започва да стреля. Човекът, заснел кадрите, разказва, че нападателят буквално е екзекутирал един от полицаите, тръгнал към него. Когато полицаят паднал на земята, нападателят стрелял в него още три или четири пъти.

Президентът Барак Обама заяви, че престъплението в Далас е целенасочено и планирано.

В последните дни в редица американски градове се състояха масови протести заради убийството на двама афроамериканци от полицията.

Разследват полицаи, застреляли чернокож продавач на дискове в САЩ

Поредно убийство на чернокож от полицаи предизвика вълна от възмущение в САЩ

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха бурни реакции срещу полицейския произвол.

Източник: БТА