Обама: Полицията в САЩ стреля по чернокожи двойно по-често, отколкото по бели
Обама: Полицията в САЩ стреля по чернокожи двойно по-често, отколкото по бели / БГНЕС

Американските полицаи откриват огън по чернокожи два пъти по-често, отколкото по бели граждани на САЩ, заяви президентът Барак Обама след пристигането си във Варшава за участие в срещата на върха на НАТО, предаде ТАСС.

"Афроамериканците в САЩ са спирани за проверка с 30 процента по-често от белите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често от белите. А полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", заяви Обама.

Полицаи са убити при стрелба на протест в Тексас

Той подчерта, че тези данни са основани на множество изследвания, извършвани в продължение на много години.

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол.

Разследват полицаи, застреляли чернокож продавач на дискове в САЩ

"Тези фатални стрелби не са изолирани инциденти. Те са симптом на по-големите предизвикателства в нашата правораздавателна система, на расовите различия, които се виждат в системата година след година и получаващата се в резултат липса на доверие между правоохранителните органи и твърде много от общностите, на които те служат", заяви Обама, цитиран от Ройтерс.

Поредно убийство на чернокож от полицаи предизвика вълна от възмущение в САЩ

"Признаването, че имаме сериозен проблем, по никакъв начин не влиза в противоречие с нашето уважение и признателност към огромното мнозинство полицейски служители, които всеки един ден рискуват живота си, за да ни защитят", подчерта президентът на САЩ.

Източник: БТА