Възможности за финансиране на проекти на училища и детски градини
Възможности за финансиране на проекти на училища и детски градини / Дарик Враца

Над 40 директори на училища и детски градини от община Монтана се запознаха с дейностите, които ще се финансират по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ за програмния период 2014 – 2020 г. Тя е с ресурс от 573 млн. евро, който се формира от националния бюджет на Република България, Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд (ЕСФ).

Три са основните приоритети на програмата – научни изследвания, образование и учене през целия живот и образователна среда за активно социално приобщаване. Предвидени са средства за всяка една степен от образователната система – предучилищно, основно, средно и висше образование.

В сферата на предучилищното, основното и средното образование усилията ще са насочени към овладяване на ключови компетентности, с акцент върху чуждите езици и дигиталните умения. Въвеждане на иновативни методи и подходи на преподаване, актуализиране на учебните програми и планове, затвърждаване на извънкласните форми. Повишаване на качеството на професионалното образование чрез разработване на програми за стаж и чиракуване, съвместно с работодателите.

Инвестиции в научна инфраструктура, валидиране на придобити знания и умения извън формалното образование, реинтеграция на отпадналите от училище деца. Сред допустимите бенефициенти са училища, детски градини, общини, ресурсни центрове и др. В рамките на презентацията беше представен и приоритетът „Регионална образователна инфраструктура“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Той ще разполага със 77 млн. евро за проекти на общини за обновяване на училища.

Близо 1 400 000 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която са получили чрез разработени собствени проекти 17 училища от област Монтана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2007 – 2013 г. В същото време голяма част от училищата в областта работят и по най-популярните проекти на образователното министерство – „Успех“ и „Ученически практики“.

 

Срещата беше открита от Мариана Иванова, старши експерт по Български език и литература от Регионален инспекторат по образование – Монтана. В събитието се включиха експерти по образование, култура и спорт от общинска и областна администрация Монтана.