В мездренското село Дърманци осветиха нов православен храм
В мездренското село Дърманци осветиха нов православен храм / Мирослав Гетов

В навечерието на 11 март - деня, в който почитаме паметта на Св. Софроний, епископ Врачански, в мездренското село Дърманци беше осветен нов православен храм. Негов патрон е именно видният народен будител, духовник и автор на „Житие и страдания грешного Софрония". Освещаването извърши Траянополският епископ Киприян в присъствието на Н. В. Пр. Врачанския митрополит Калиник.

Църковният ритуал уважиха основните спомоществователи за построяването на параклиса сем. Тони и Надежда Йорданови, Цанко и Красимира Петкови, земеделският министър в оставка Мирослав Найденов, депутатът д-р Янко Здравков и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Да се черкуват дойдоха и останалите дарители, между които Владислав и Виктория Данкови, Нели и Николай Стоянови, Яна и Йордан Нинови, Тихомир Йорданов, Цветолюб и Галя Цокови, Владимир Йорданов и др.

 

В мездренското село Дърманци осветиха нов православен храм
netinfo

Христолюбивата идея за съграждането на църква в Дърманци датира от преди повече от един век. По една или друга причина досега тя не се е реализирала на практика. Едва през 2005 г. е сформиран Инициативен комитет начело с тогавашната кметица на селото Нели Стоянова и е закупена черковна камбана. Пет години по-късно - на 26 юни 2010 г., е направена първата копка и положен основният камък на храма. Той е направен върху терен, предоставен безвъзмездно от Община Мездра.

Молитвеният дом е построен от фирма „Инертстрой - Калето" АД по проект на столичанката инж. Цвета Ангелова. В знак на признание за заслугите му за въздигането на параклиса дядо Калиник връчи на главния ктитор на храма Тони Йорданов юбилейната значка-орден на Врачанската митрополия  „Св. Софроний, епископ Врачански". 

 

В мездренското село Дърманци осветиха нов православен храм
netinfo

Дърманската църква „Св. Софроний" е седмият православен храм, който отваря врати в Мездренската духовна околия през последните две десетилетия, след тези в Крапец (1996), Брусен и Руска бела (2002), Игнатица (2007), Върбешница (2009) и Боденец (2012).