/ netinfo
Мини технологичен център в Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца вече дава възможност на деца и тийнейджъри да се докоснат до нови технологични чудеса. Новата зона е обособена в рамките на проект „Техно Либ - мини технологичен център в библиотеката”.

Дейностите по разработката стартираха през месец май тази година и се изпълняваха в партньорство със Сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.

В периода юни - октомври 2018 г. са проведени 5 обучения и един демонстрационен лагер. Чрез реализирането на проекта библиотеката инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да може да позволи на потребителите си да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си.

Петя Аврамова награди най-активните малки читатели

Общо 57 тийнейджъри преминаха обученията „Увод в роботиката” - управляваха роботи, написаха първите си програмни кодове, запознаха се с платките Ардуино и принципите за работа при създаването на хардуерни обекти. Във времето за конструиране участниците сглобиха сгъваем робот, работещ със слънчева енергия.

Общо 25 участници се включиха в обучение и демонстрационен лагер „Дрон в библиотеката”. Участниците се запознаха с техническите специфики на новите технологии. Разбраха как работи дронът, къде не трябва да се използва, какви са основните правила за работа и безопасност, какво е неговото предназначение, какви рискове крие използването му и какви са неговите предимства. Кадрите, заснети от курсистите по време на демонстрационния лагер, са предоставени на всички участници под формата на виртуална изложба.

Чрез изпълнението на проекта се повиши компетентността на 21 библиотечни служители за работа с новите технологии и приложения с цел формиране на умения за оказване на помощ при работа с потребителите.
 
Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки - България” в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.