Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма / Дарик Враца
Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
77921
Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
  • Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
  • Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма

Знаете ли защо пропадна социализма? Според бай Киро, дългогодишен пчелар от Враца - защото Маркс не бил добър пчелар! Два от най-известните постулати на Маркс били изведени точно от наблюдения върху пчелните кошери, тъй като баща му бил пчелар. „В кошера като се натрупа определена маса с пчели или храна, се стига до качествено изменение – пчелите почват да се роят и създават две семейства – тоест  „Количественото натрупване води до качествено изменение“.

Другият постулат „На всекиму според потребностите, от всекиму според способностите“ също е валиден за кошерите. Всяка пчела взима храна спрямо потребностите на работното й място. Но комунизмът не успя, защото Маркс бил слаб пчелар. Той отрекъл частната собственост, а пчелите толкова много я защитават и опитват да я усъвършенстват“, категоричен е бай Киро.

Днес е св.Харалампи, празник на пчеларите. В сдружението им във Враца членуват 35 човека.  Една от задачите, които са си поставили за тази година е да влязат в училищата и да популяризират меда, и пчелните продукти, обяснява председателят Иван Палушев. „Желанието ни е да накараме младите хора да  ги вкусят и да научат повече за тях“. Сред другите задачи е „сработването“ със земеделските производители.

"Част от тях вече се съобразяват с пчеларите и информират, когато започне пръскане на посевите, но не всички го правят. Всеки втори пчелар е претъпявал загуби от некоректни зърнопроизводители. Като напръскат и пчелите загиват. А без пчели на много места няма да има реколта“. Липсата на субсидии също притеснява хората от бранша, въпреки, че наличието на пчели и отглеждането на кошери е важна част от хранителната верига.

Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
netinfo

Пчеларите от Северозапада вече провеждат разговори за съвместна работа по редица проблеми, един от които е ниската изкупна цена на меда. „Ние даваме меда на прекупвачи по 4 лв. Те само го сипват в буркани и го предлагат вече на 10 лв. Това не е ли експлоатация? Крайно време е да се обединим и тази година сме казали – под 6 лв. няма да го даваме“, категорични са пчеларите.

Днешният ден нашите предци наричали още и Чуминден. Празнували в чест на болестта чума, която в народните представи изглеждала като старица, която вечно пътува, носи със себе си един тефтер за да записва кои хора ще разболее. Обикновено нейни жертви ставали блудниците, лъжците и хайдуците. Нашите баби и дядовци на този ден слагали богата трапеза, прекаждали я и след това я раздавали по махалата, заедно с питките намазани с мед. А къщната работа не била за препоръчване.

Точно с работата е свързана още една пчеларска тайна, която издаде общинският съветник Мирон Драганов: „Човек не трябва много да се впуска да работи, защото една пчела, която се ражда в началото на лятото, когато се работи денонощно - живее 30 дни, докато тази, която се ражда втората половина на лятото и спи в летаргия цяла зима - живее 6-7 месеца. Така, че не трябва и много да се напъваме!“, съветва с усмивка пчеларят.