/ Дарик Враца
”Поход на родолюбието” ще се проведе във Враца в навечерието на 1 ноември - Ден на народните будители.

Това обяви кметът Калин Каменов. Една от идеите е да се покаже на децата, че и българските празници могат да бъдат интересни, поучителни, за да се включват с желание в тяхната подготовка и отбелязване, не да се сърдим, че навлизат чужди празници, а да възродим нашите, обясни Калин Каменов.

По думите на кмета в последните години се наблюдава едно изключително голямо залитане към чужди празници, „което не е чак толкова лошо, но е за сметка на нашите празници, които са ни запазили като народ.

Община Враца е завела ново дело във връзка с повторно наложени финансови корекции

Затова смята, че вместо да упрекваме празници като Хелоуин, трябва направим така, че българските празници да бъдат интересни. Децата не са виновни, че искат да им е забавно, че искат да им е различно, че искат да са интересни.

Но смятам, че ние като държавници и политици, с подкрепата на църквата, можем да направим и българските празници да бъдат толкова дългоочаквани от децата и да се получи нещо наистина красиво“, каза Каменов и припомни, че точно затова от две години във Враца в навечерието на 1 ноември се организира факелно шествие на родолюбието, в което се включват всички училища от града.

„Всички училища имат за патрони възрожденци будители и идеята е по този начин да събудим интереса на учениците към техните собствени патрони на училищата, за да може да научат нещо повече за своето училище.

Самите те да имат желанието, с подкрепата на своите учители, класни ръководители и директори да правят различни инициативи в навечерието на 1 ноември, когато се пада и другия западен празник да направим нещо българско. И да не се сърдим, че навлизат чужди празници, а да си възродим нашите“, разказа Калин Каменов.

Той обясни, че тази година факелното шествие ще е по-голямо и в него вече ще има над 200 факли. Очакванията са да се включат и над 1000 човека - деца, ученици, родители, учители.

Няколко училища работят по тема на шествието, те ще подготвят и учители, преоблечени като патроните на тези учебни заведения, които да водят шествието. Колоната ще тръгне от площад „Суми“ и ще стигне до площад „Христо Ботев“, където преоблечените като възрожденци учители ще направят дебат помежду си, ще разкажат за своя живот, за това как са си представяли България и какво се е случило днес.

„Смятам, че ще успеем независимо от времето да напълним площада и да покажем, че Враца е будна, Враца е жива и българските празници могат да бъдат интересни с участието и на децата. Вместо да се преобличат като скелети и тикви, могат да се преоблекат като възрожденци, като патриоти, като будители, като участници във Възраждането.

Така че да се получи един празник на знанието, празник на будителите и на родолюбието, в който децата да участват, не чрез пакости и лакомство, а чрез стих, разказ или нещо друго“, каза Калин Каменов.

Той изрази надежда тази инициатива да се превърне в национална. „Да се подеме от много други български общини, да се случи навсякъде, така че в навечерието на 1 ноември, когато децата все още са заедно, да направим нещо голямо, национално и децата да разберат, че ако искат да се съхранят, те самите трябва да участват в този процес.

Сами не могат да го направят, трябва да им помогнем ние възрастните. Затова и много разчитам на силата, авторитета и подкрепата на Българската православна църква“, посочи кметът на Враца.

По думите му и тази година Врачанският митрополит Григорий ще се включи в шествието. Покана е отправена и към Българския патриарх. „Бихме се радвали да ни гостува във Враца за шествието и да го поведем заедно, за да покажем, че държавната и църковната власт заедно с гражданите можем да бъдем единни.

Да покажем, че в моменти, когато има риск за нашата идентичност, можем да се обединяваме, да бъдем единни и силни“, каза още кметът на Враца. Намерението на организаторите е през следващата година идеята да се развие и събитието да стане още по-интересно и чакано от всички.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мая Ценова, БТА