/ ТПП-Враца
Представител на Търговско-промишлена палата- Враца взе участие в Семинар за мениджъри на БТПП, Регионални търговско-промишлени палати и браншови организации в Китай, който се проведе от 24 юни - 10 юли.

ТПП-Враца

Представител на  врачанската палата бе Мая Милова - експерт „Международни програми и проекти. Спонсор на проведения семинар беше Министерството на търговиятa на Китай, а организатор Центърът за обучение на мениджъри за чуждестранно икономическо сътрудничество на провинция Фуцзян.

Българските мениджъри и специалисти бяха запознати с китайската история и икономика, както и със структурата на китайските търговско-промишлени палати. Също така беше обменен опит в областта на иновациите и трансфер на технологии в международната търговия, както и опитът на Китай в глобализацията и приносът към икономическия растеж.

ТПП Враца и посолството на САЩ – със съвместни начинания и партньорства

Част от програмата беше свързана с обмен на опит и среща с представители на Федерацията за търговия и индустрия, Асоциация за представяне на услугите на чуждестранните търговци, Федерация за текстилна и лека промишленост, Асоциация за китайски и чуждестранни предприемачи.

От своя страна, българските делегати подробно разясниха структурата и услугите, предлагани от Търговските палати на България, както и отделиха особено внимание на процесът по регистрация на търговско представителство на китайски компании в България.

От китайска страна беше проявен интерес за инвестиции в областта на производство на вино, козметика от българска роза и текстилна промишленост. По време на дискусиите бяха обменени идеи за партньорство и бъдещо посещение на България и участие в специализирани изложения.

Като заключителен етап на семинара беше посещението на столицата Пекин. Там участниците се запознаха с дейността на Китайската търговска палата за внос и износ на хранителни продукти, земеделска и животинска продукция.

От страна на българската делегация бяха представени дейностите и услугите на БТПП и на 4-те регионални палати, включени в семинара. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничеството с компании от хранително-вкусовата промишленост по региони.

ТПП-Враца

Българската делегация посети Великата китайска стена, световноизвестният площад „Тиенанмън“ в Пекин и Забраненият град, /понастоящем дворец-музей, който почти 5 века е бил дом на императора и неговото семейство, както и церемониален и политически център на китайското правителство/.

По време на посещението не бяха обменени само идеи за бизнес и сътрудничество. Определено, акцентът на семинара бе поставен върху теми като икономика и развитие, но няма как да не се почерпят идеи и от самия дух на далечен Китай, където многохилядната традиция и високите технологии на съвременността не се сблъскват, а се привличат, за да създадат облика на модерен Китай.