Възобновихме съструдничеството с Полтава с нов договор
Възобновихме съструдничеството с Полтава с нов договор / снимка: Областна администрация

Областният управител инж. Георги Рачев подписа Споразумение за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между администрацията на Област Велико Търново и Полтавската областна държавна администрация. Водената от инж. Рачев делегация беше в Украйна по покана на областния управител на Полтавска област Александър Удовиченко.

Отношенията между двете области датират от 1963 година. Тогава държавните администрации подписват споразумение за сътрудничество. Преди година в Полтава решават да възобновят връзките с Великотърновска област и започват кореспонденция с местната администрация. В средата на юли областният управител инж. Георги Рачев получи покана за гостуване в Полтава, където да бъде подписано ново споразумение. Договорът беше сключен на 21-ви август в присъствието на кметове, районни управители и ръководители на Полтавската областна държавна администрация.

В сключеното споразумение е записано, че страните ще си сътрудничат в областта на селското стопанство, промишлеността, транспорта, търговията, науката, технологии, образование, здравеопазване, култура, изкуство, туризъм , спорт, екология и рационално използване на природните ресурси.

Според инж. Рачев в началото могат да бъдат развити културните връзки между двете области. Български фолклорни състави и самодейни групи биха могли да посетят Украйна, а формациите от Полтава да гостуват във Велико Търново. Инж. Рачев изрази надежда и за бързо развитие на туризма  между двете области. За развитието на икономиката областният управител обясни, че трябва да се осъществи обмен на бизнес делегации. Подобни срещи биха могли да се организират преди всичко в сферата на селското стопанство. По думите на инж. Рачев интерес към българската продукция има и в останалите отрасли, където могат да бъдат търсени варианти за икономическо сътрудничество и развитие на пазарите между двете страни.

Член на българската делегация в Украйна беше и професор Иван Стоянов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Той проведе разговори с представители на Полтавската областна  държавна администрация и местни университети за развитие на връзките в сферата на образованието и културата. Проф. Стоянов ще предложи на ръководството във ВТУ да бъдат изградени контакти с Полтавски филологически университет. Културен обмен ще бъде осъществен и с районите  Деканка и Новий Санджар, които са с историческо значение за Украйна.

В рамките на четиридневната визита, българската делегация посети и Мала Пересчепина, където се намира гробът на хан Кубрат. В местното училище е изградена стая, посветена на българската история, със стотици материали за родните ни градовете.

През септември предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество между градовете Горна Оряховица и Миргород. Курортният град е известен с минералните си извори, а българската делегация беше впечатлена от санаториумите и центровете за рехабилитация. Подобно сътрудничество ще бъде осъществено и между градовете Велико Търново и Полтава. Инж. Рачев получи писмо и от район Деканка, които изразиха желание да се побратимят с Павликени или Сухиндол. Предложение за сключване на споразумение с българска община направиха и от Новосанджарски район.

В рамките на визитата си българската делегация посети музеите в района и Сорочинския  панаир.