Въртяно кафе и домашен хлаб от стари времена приготвят на 22 септември
Въртяно кафе и домашен хлаб от стари времена приготвят на 22 септември / DarikNews.bg, архив

Битът на българина от началото на Възраждането ще оживее във Велико Търново в Деня на Независимостта. На 22 септември пред паметника на “Майка България” членовете на клуб “Традиция” ще направят историческата възстановка "Пътят на хляба на българите". Това е един от акцентите в програмата за отбелязването на 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Преди 200 години животът на обикновения човек се е въртял около хляба и всичко, свързано с неговото приготвяне, поясни Върбан Минев, ръководител на клуб "Традиция" в старата столица. Идеята на организаторите е да представят българските традиции и обичаи като приказка. 14 души от клуба ще участват във възстановката, която ще продължи от 10,00 до 15,00 ч. в празничния ден.

За да е по-автентична цялата атмосфера, участниците ще са облечени като герои от повестите на Иван Вазов и Любен Каравелов, уточни Върбан Минев. Началото на приказката ще започне с житото. Ще бъде направена демонстрация на смилане на житото с хромел. Това е старинен уред, който се състои от две каменни колела, които смилат житните зърна. От приготвеното пред зрителите брашно в подвижна походна пещ, на жар, ще бъдат изпечени пърленки, от които ще могат да опитат всички присъстващи. След това ще започне замесването на хляба с мая по автентична рецепта от преди 200 години. Най-вкусният хляб се приготвя с квас от гроздова шира. По този начин старите българи са приготвяли хляба през есента, когато гроздето още ферментира и отделя сладки сокове. Хлябът, който е омесен така, бухва повече и има по-богат аромат, разказа Минев.

През Възраждането хората са правили мая от хмелови шишарки. Трябвало да бъдат приготвени поне 52 питки от квас, колкото са седмиците в годината. По стар обичай българинът приготвял хляб в събота и неделя, но за цяла седмица. Обредният хляб е бил задължителен елемент в отбелязването на различните празници в бита на българина. Пред зрителите той ще бъде приготвен с помощта на метални печати /просфори/, които са част от колекцията на клуб "Традиция". Във възстановката ще бъде показана и дестилация на спирт в домашни условия. В началото на Възраждането домашните дестилационни инсталации са част от бита на много домакинства, посочи Върбан Минев.

Жителите и гостите на града ще могат да опитат и прословутото за онова време "въртяно" кафе, но по стара търновска рецепта. Тя включва комбинация от 70 % кафе "арабика" и 30 % леблебия, съчетани с подправката кардамон. Свареното кафе се сипвало в четири чаши, поставени на поднос. С тази демонстрация членовете на клуб "Традиция" са спечелили първа награда на фестивал на възстановките в Румъния през миналата година.