ВТУ прие 359-я институт Конфуций
ВТУ прие 359-я институт Конфуций / Дарик нюз
ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"
57385
ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"
ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"
ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"
  • ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"
  • ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"
  • ВТУ прие 359-я институт "Конфуций"

359-ят в света и втори в България Институт "Конфуций" бе открит по- рано днес във Великотърновския университет .

Институтът е образователна организация насочена към разпространяване на китайски език, задълбочаване на познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развиване на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничеството между КНР и държавите по света. Проектът за създаването на института е на Държавната организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина Ханбан и на Великотърновския университет в партньорство с Университета по геонауки в Ухан.

На церемонията присъстваха Гуо Йеджоу - посланик на Китайската народна република в България, проф. Александър Алексиев и проф. Гу, директори на Институт „Конфуций" в София, делегация от Университета по геонауки в Ухан, начело с зам.- ректора проф. Тан Хуеймин, Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара, замeстник-областният управител Любомира Попова, заместник- кметът на В. Търново Ганчо Карабджаков.

"Великият Конфуций е казал, че и най- дългият път започва с една малка крачка", започна словото си ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ.

Чуйте го в първия звуков файл.

Китайски език във Великотърновския университет се изучава в специалност Приложна лингвистика и в специалност Български език и източен език към катедра "Класически и източни езици и култури". В момента в него се обучават 45 студенти по китайски език, а 11 са на специализации в Китайската народна република. Във Великотърновския университет работи и Център за китайски език и култура, в който има богат фонд научна и художествена литература, речници, справочници, специализирани и периодични издания.

От 2004 г. до сега Китай е създал институти "Конфуций" в 108 държави, заяви посланика на страната у нас Негово превъзходителство Гуо Йеджоу. Той самият е присъствал при учредяването на първия у нас в София през 2006 г.

Повеча от него във втория звуков файл.

След откриването Виктор Азманов подари на проф. Легкоступ плакет за принос в развитието на Българо- китайските отношения, а на института връчи пано с ръчно извезан тигър- символ на мощ. "Конфуций е символ на древен Китай", обясни директорът на института във ВТУ от китайска страна Ли Сяу Куей.

Още в третия звуков файл. 

Директорът от българска страна Искра Мандова добави, че очаква голям интерес към института и бърз старт на групите. До момента от централата на института в Пекин са превели 150 000 щатски долара за създаването на тук. По нататък финансирането ще бъде разделено наполовина от собствени средства и от централата. Всеки момент трябва да пристигнат 3000 тома научна и художествена литература, информира още тя.

Тази вечер 18,00 до 19,30 ч. в институт "Конфуций" лекции ще четат проф. Бора Беливанова на тема: "Своят и другият"; проф. Тан Хуеймин;  доц. Пеньо Пенев и проф. Пенчо Пенчев на тема: „Социално-икономическо развитие на Китай".