ВТУ посреща Деня на народните будители с успешна институционална акредитация
ВТУ посреща Деня на народните будители с успешна институционална акредитация / DarikNews.bg
Проф. Пламен Легкоступ
58163
Проф. Пламен Легкоступ
Проф. Иван Харалампиев
  • Проф. Пламен Легкоступ
  • Проф. Иван Харалампиев

С тържествено събрание, на което бяха отличени повишените в научна степен и академична длъжност преподаватели, Великотърновският университет отбеляза Деня на народните будители. Сред гостите на тържеството бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, който също получи награда за своята професорска степен, Великотърновският митрополит Григорий, зам.-кметът  Ганчо Карабаджаков, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, началникът на НВУ "В. Левски" бриг. ген. Цветан Харизанов.

"Сред съвременните народни будители са плеядата от изявени учени, творци и преподаватели на най-българския университет - Великотърновската Алма матер, които носят на плещите си отговорността за развитието и просперитета не само на университета, не само на В. Търново, но и на Майка България. Това каза при откриването на тържественото събрание ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ.

На усилията на преподаватели, студенти и служители, на техния висок дух и професионализъм се дължи и последният успех на университета - успешната институционалната акредитация, подчерта той. Общата оценка, която е получил университетът по критериите на Националната агенция по оценяване и акредитация, е 9,04 по десетобалната система. Тя е валидна за 6-годишен период и определя капацитет на търновския вуз от 15 000 студенти и докторанти, информира ректорът. Той съобщи още, че по повод Деня на народните будители и 50-годишния си юбилей ВТУ получава плакет от президента Росен Плевнелив, който се връчва за значим принос в образованието на младото поколение и изграждането на съвременния облик на българското висше училище.

Още от словото на ректора в първия звуков файл.

В българския празничен календар Денят на народните будители заема особено място и има особена съдба. Той се появява преди 9 десетилетия като нравствен ориентир за младите българи в трудното време на духовна разруха след Първата световна война, каза в празничното си слово проф. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ през периода  1999 - 2007 г. и почетен председател на Съюза на учените в България. 23 години по-късно празникът е забранен и забравен за почти половин век. Възобновява се чак през 1992 год. с усилията на Общонародното сдружение "Мати Болгария" и специално на неговия покоен председател д-р Петър Константинов.

"През изминалите 20 години Денят на народните будители зае предишното си място в празничния живот на българите, но поради десетилетното прекъсване все още търси своя днешен смисъл, търси нови послания, като се опитва да възстанови позагубената връзка между ценностните системи на различни поколения българи. Днес този празник е не толкова повод за прослава, колкото ден за тревожни размисли за духовното здраве на българина", подчерта проф. Харалампиев. Онова, което обединява личностите, определяни като будители, е ясното съзнание за необходимост от безкористно служене на народа, за поставяне на отечеството и народа над всичко - добродетели, които се срещат рядко, но не липсват и в днешното българско общество.

Словото на проф. Харалампиев може да чуете във втория звуков файл.

След словата тържественото събрание продължи с награждаването на повишените в научна степен и академична длъжност преподаватели в периода 1.10.2011 г. -1.10.2012 г. Те получиха грамоти Maxima cum laude и "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Отличията бяха връчени от почетния доктор на ВТУ акад. Благовест Сендов и ректора проф. Пламен Легкоступ. 30 преподаватели са станали професори през последната година. Шест души са новите доктори на науките, 32-ма са докторите, а доцентите - 24.