Председателят на НАБЕК посети свищовското СУ „Николай Катранов“
Председателят на НАБЕК посети свищовското СУ „Николай Катранов“ / netinfo
Миналата седмица в СУ „Николай Катранов“ гостува д-р Красимира Василева, председател на Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК). Посещението ѝ бе във връзка с участието на СУ „Николай Катранов“  в Програмата „Училище посланик на Европейския парламент“. 

Д-р Красимира Василева се срещна и разговаря с младшите посланици на ЕП в училището, техни съученици и учители. Дискусията бе на тема „Бъдещето на Европейския съюз“. Гостенката потърси мнението на младите хора за това как виждат Евросъюза след 5 - 10 години и къде ще е тяхното лично участие в развитието на европейските политики. 

Младежите споделиха, че според тях, Европейският съюз - на първо място, е гаранция за мир, обединение и сила. Те оцениха високо възможностите за свободна търговия, пътуване, работа и обучение, които дава Евросъюза. 

Много от учениците вече са имали възможност да пътуват в Европа и да посетят европейски училища, благодарение на международните проекти по програма „Еразъм +“, които изпълнява СУ „Николай Катранов“. Срещите с европейските им връстници дават много полезен опит, но и ново самочувствие, че младите хора в България с нищо не отстъпват на тези в Европа – като знания, умения и постижения, споделиха още учениците. 

Според тях, в училище трябва да има часове за изучаване на европейските институции и дейността им. В тази връзка младшите посланици заявиха одобрението си за Учебното помагало на ЕП, с което имаха възможност да работят в рамките на проекта. 

В дискусията участваха още заместник-кметът на Община Свищов Анелия Димитрова и началникът на общинския отдел „Образование“ Румяна Кузева, които изразиха своето удовлетворение от участието на свищовското училище в Програма „Училище посланик на Европейския парламент“ и подариха на гостенката рекламни материали за Свищов като град на 100-те първи неща.

Адмирации към проекта отправи и директорът на СУ „Николай Катранов“ Генади Иванов. На финала на срещата той поднесе специален подарък на д-р Красимира Василева: рекламния календар на училището, който тази година е посветен на програмата „Училище посланик на ЕП“, и няколко уникални издания на Международна фондация „Алеко Константинов“ – шедьовъра на Щастливеца „Бай Ганьо“ – на български и английски език, и фототипно издание на първата българска печатна книга „Абагар“ на Филип Станиславов.