Показват част от Рогозенското съкровище в Горна Оряховица
Показват част от Рогозенското съкровище в Горна Оряховица / DarikNews.bg, архив

Малка част от прочутото Рогозенско съкровище ще бъде показана в Историческия музей в Горна Оряховица. Изложбата ще бъде открита от 14,00 часа и ще остане отворена за посетители до 30 май. Поводът сребърните експонати да гостуват в горнооряховския музей е неговият 50-годишен юбилей. Изложбата е предоставена от Регионалния исторически музей във Враца, със съдействието на русенския музей.

Посетителите ще могат да видят само част от Рогозенското съкровище, открито в едноименното селище край Враца през 1986 г.  Намерените тогава 165 сребърни съда веднага се превръщат в световна сензация. Всъщност първата част от безценното богатство е открито от жителя на Рогозен Иван Димитров, докато копаел земята пред къщата си за водопровод през лятото на 1985 г. Първоначално той помислил съдовете за църковна утвар и ги прибрал в дома си. По-късно разказал за находката на свои съселяни и на кмета, който повикал археолози от Врачанския музей. Пристигналият на мястото екип попаднал на закопани наблизо още стотина съда.

Според изследователи е възможно ценният сервиз да е бил притежание на владетел или аристократ от времето на Тракийската държава през ІV век пр.н.ера. Изработката им показва, че не са правени на едно място, а според някои учени са събирани през сравнително дълъг период (от края на V до средата на ІV век пр. Хр.) от членове на знатна фамилия. Върху 11 фиали и една каничка са открити изключително ценни надписи, които споменават имена на тракийски владетели: Котис, Керсеблепт, Дислояс, а има и имена на селища. Спори се главно по въпроса дали името Котис е на познатия тракийски владетел или на майстора, изковал съда.

От февруари 1986 г. Рогозенското съкровище е изложено в столицата, а само месеци по-късно започва неговото експониране в различни галерии и музеи по света. Експозицията е показвана в Пушкинския музей в Москва, в Ермитажа, в Британския музей, в Германия, Холандия, Япония и други държави.

Показаните в Горна Оряховица части от съкровището могат да се видят от 9,00 до 16,00 часа всеки ден до края на месеца. Входът е 1,00 лв., а за учениците - на половина.