Не успяха да спасят петвековен бряст в Недан, дървото изсъхна
Не успяха да спасят петвековен бряст в Недан, дървото изсъхна / DarikNews.bg

Почти петвековният полски бряст в центъра на павликенското село Недан изсъхна, алармира кметът на населеното място Боян Боянов. Природозащитници смятат, че това е едно от най-старите дървета у нас. През последните две години еколози са опитвали да реанимират дънера с химически препарати и почти непрекъснати наблюдения, но за съжаление не са успели. Тази пролет стволът за пръв път не се е разлистил.

Изсъхналият дънер няма да бъде премахнат, а ще остане на мястото си, тъй като жителите го възприемат като символ на селото. Точно до него местните са засадили младо брястче. Във Великотърновска област има няколко вековни дървета, които са защитени благодарение усилията на съвестни граждани и специалистите от екоинспекцията. Такъв е примерът и с петвековния бряст в центъра на Недан. Миналата година еколозите забелязват, че дървото започва да умира. Първо изсъхнали клоните, а след това и дънерът. Брястът е висок 15 метра, диаметърът му е над два метра.

Собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват съответната РИОСВ за настъпили промени в състоянието на обекта. Те трябва да съгласуват със съответната инспекция дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на състоянието на обекта и да осигуряват достъп на експерти на РИОСВ до имота за проверки по състоянието на защитените дървета. Законът забранява дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване физиологичното състояние на дърветата, обявени за защитени.