/ Община Елена
Пъстра, весела и забавна медената седянка по еленски събра за пореден път в града стотици гости и почитатели на вкусния пчелен мед от Еленския балкан.

Съветниците в Елена възразиха срещу инициативата за проучване на неметални полезни изкопаеми край Раюв камък

За втора година празникът на пчеларите се провежда с фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата на местния Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ към градското читалище „Напредък - 1863“, ръководен от Траяна Стоянова, доведе танцьори от Сливен, Варна, Велико Търново, София, Раднево и Добрич.

Всички те, заедно с домакините, заредиха празника още в началото с настроение и красота под ритмите на любими български ръченици - добруджанска, тракийска, северняшка и шопска.

Събор на народните читалища в Община Елена

Кметът инж. Дилян Млъзев откри шестата медена седянка с пожелание пчелните семейства да са здрави, питите пълни с мед, да се роят пчелните семейства, а празникът да става по-богат и привлекателен.

Председателят на Пчеларското дружество Иван Стефанов благодари на общината за подкрепата на този древен занаят, който в Еленския край има стародавни традиции. Отец Милен освети меда и благослови пчеларите.

Отборът на „Браун тим“-Велико Търново спечели Купата за спортно ориентиране "Елена"

Те пък подредиха богати щандове и представиха изобилие от пчелни продукти. Тази година дъждовете объркаха добива в началото на сезона, но природата си знае работата и не се оплакват. Местните пчелари Антон Антонов, Здравко Кръстев, Иван Стефанов, Тихомир Христов, Велчо Велчев, Стоян Недялков, Славчо Христов, Николай Стефанов предлагаха на всеки посетител да опита еленския мед, който държи пазара по вкус и аромат.

Уникалните му качества се дължат на някои специфични климатични особености на Еленската котловина и на богатството от растителност - фактори, които не са записани на етикета на бурканчето с мед, но са определящи за търсенето на продукта, каза Димо Димов, гл.редактор на в. „Пчела и кошер“.

Още през 2002 г. той основава в еленския край първото дружество за биологично пчеларство, а днес е сред ревностните поддръжници и работи за каузата пчелният мед от Еленския балкан да бъде защитен като географско указание.

Млада художничка, рисувала портрет на Чърчил, откри изложба в Елена

Практики в пчеларството, сертифициране на биопчелини, новите възможности на националната програма за пчеларство бяха акценти от научно-практически семинар, организиран от Сдружението за биологично пчеларство.

За всяка възраст и за всеки вкус имаше по нещо на медената седянка - изненади, игри, състезания, дегустации, работилнички за най-малките. Най-вече за тях Гергана Петкова, иконописец по професия, нарисува и украси над 500 меденки, изпечени в семейната сладкарска работилница.

Интересът към българската култура и традициите доведе на празника 27-годишния индиец Сидхарт Кетан от Ню Делхи, който обича да си похапва пчелен мед от Еленския балкан.

29 ловни кучета се състезаваха на киноложка изложба в Елена (СНИМКИ)

Признава също, че България е добро място за земеделие и ще се захваща у нас с отглеждане на ягоди. Френско семейство пък беше силно впечатлено от фолклорните изпълнения и не искаше да повярва, че танцьорите не са професионалисти.

От надиграването с наградата на публиката си тръгна фолклорен клуб „Сливенски народни ритми“, а клуб „Веселчани“ от Добрич спечели наградата на организаторите КАНХ „СамоДиви“.

Медената седянка по еленски завърши с песните на дует „Пирин“ и изпълненията на оркестър „Медовина“-Горна Оряховица.