Градинарска чорба приготвят на празник в Златарица
Градинарска чорба приготвят на празник в Златарица / netinfo

Празник на градинарската чорба събира днес в Златарица признати майстори на градинарското и кулинарното изкуство.

От две години общината се е заела да възроди позабравения обичай, който преди години е съпътствал живота на трудолюбивите местни хора, тръгнали из Европа да учат на майсторлък в градинските работи.

В осем казана, всеки по 25 литра, днес в центъра на Златарица, се вари чорба.
В миналото една срещу друга да премерят сили в готвенето със зеленчуци са се изправяли махалите на Златарица.
Принципът е толкова сполучлив, че се запазва и при възраждането на празника, само дето махалите сега са понамалели – сега ще се състезават четири - Горна, Срещна, Гарата и Център.

Обичаят е съществувал в Златарица преди много години при изпращането и посрещането на градинари. Градинари в Златарица има от 17 век и градът се слави като родно място на изкусни майстори на градинарството.

Градинарско сдружение има от 1856 година. Това е и годината, когато е извезано знамето на градинарите. То може да бъде видяно и днес в музея на града. На него са извезани, както може да се предположи, зеленчуци и градинарски сечива. Средно между 500 – 600 души от Златарица са отивали всяка година на градина. Тръгвали са към Румъния, Австрия, Чехия, но също и за Русия и Молдова.
Градинарският еснаф е бил един от основните дарители на училището, а с негова помощ е построена църквата в града.

Възроденият празник не е състезание, не е фестивал или среща на кулинари, обяснява кметът на Златарица Пенчо Чанев. Чуйте го в прикачения файл...

Така че ще има и един казан с чорба от риба, но в случая тя няма да е най-интересната, защото на пиедестала днес са градинарските ястия - а те се отличават с богатството от зеленчуци, с щедро изсипана мазнина и с много ароматни билки.

Че ще бъде весело, в това няма съмнение, казва още кметът. Ще свири златаришка музика, популярната почти колкото градинарите.
И разбира се, всички със самочувствие ще повтарят, че от златарчани на градинарство са се учили много европейски народи и че ето такъв празник няма никъде другаде.