Зам.-министър Деница Николова дава старт на "ИНТЕРРЕГ 2020" от Хасково
Зам.-министър Деница Николова дава старт на "ИНТЕРРЕГ 2020" от Хасково / Darik News, архив
Допълнителни 213 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това каза пред журналисти във Велико Търново зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. По думите й проектите трябва да бъдат реализирани в срок от три години, а до 2023 година разходите ще бъдат отчетени пред Европейската комисия. Тогава информацията ще бъде обобщена и ще бъде направен обстоен анализ за постигнатия ефект. 

Деница Николова посочи, че след реализацията на проектите по ОП „Регионално развитие“ са покрити между 30 и 40% от нуждите на образователната инфраструктура. Средствата са насочени към 22 общини, като всяка от тях е кандидатствала с един проект, включващ няколко обекта. Те са за ремонт на училища, детски градини и ясли, а 16 от проектите вече са оценени и предстои да бъдат подписани договорите. Очаква се ремонтните дейности да започнат през следващия ваканционен период. Община Велико Търново ще получи 8,6 млн.лв. за ремонт на ОУ „Владимир Комаров”, ОУ „Г. С. Раковски”, Спортното училище, както и ОДЗ „Пролет”, ОДЗ „Ален мак” и ОДЗ „Рада Войвода”.

„Всяка община кандидатства с един проект, който обобщава няколко обекта спрямо нуждите на общината. Все още не са провеждани обществените поръчките. След сключване на договорите общините ще имат време да подготвят тръжните процедури, да бъдат обявени изпълнителите и да изтекат сроковете за обжалване след избора на изпълнител. Всички тези училища ще се ремонтират най-вероятно през следващия ваканционен период, т.е. следващата година“, допълни Деница Николова. 

Предвижда се в тези училища, детски градини и ясли да бъде подобрена енергийната ефективност, да бъде извършена цялостна реконструкция на външната фасада, там където е необходимо, както и ремонти на външните дворове и спортната инфраструктурата. Програмата дава  възможност за предоставяне на бюджетна линия за оборудване, което касае учебните кабинети. „За нас е изключително приятно, че това се случва в навечерието на първия учебен ден, защото това дава възможност от тук нататък да осигурим качествената образователна среда, както за учениците, така и за учителите, и по този начин да осигурим възможността нашите деца да учат в по-приятни условия и да използват съответните нови технологии и решения. Това ще доведе до по-качествено образование, което е нашата обща и глобална цел“, посочи Деница Николова.

Зам.-министърът уточни, че половин милиард лева е общият ресурс, който ще бъде вложен в подобряване на образователната инфраструктура. Oбщият бюджет на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е 563 милиона лева. Сключени са договори за 350 млн. лева от тях. Бенефициенти са както общините, така и Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на културата. Общият брой на проектите е 75, като 17 от тях са за подобряване на общинската образователна инфраструктура, останалите са за модернизирана на държавни училища.