Варненец създаде най-бързите велосипеди в света (СНИМКИ и ВИДЕО)
Варненец създаде най-бързите велосипеди в света (СНИМКИ и ВИДЕО) / снимки: Varnahandcycles.com, видео: Live Varna

В продължение на 14 години велосипед с марката „Varna" притежава рекорда за най-бързо превозно средство, задвижвано от човек. Името не е случайно, защото създател на уникалното превозно средство е варненец, емигрирал в Канада преди повече от 40 години.

Рекордът за най-бързо придвижване на човек със собствени сили е подобряван общо 9 пъти с конструиран от Георги Георгиев велоболид. Приличащото по-скоро на снаряд превозно средство се управлява от канадеца Сам Уитингам. В периода от 1999 до 2009 тандемът Георгиев/Уитингам е абсолютен хегемон в престижните състезания, провеждани всяка есен в пустинята Невада. Там се намира Магистрала 305, известна като най-дългото и равно, без никакви завои, шосе в Северна Америка.

През 2009 г. велоболидът Varna Tempest развива невъобразимата за колело скорост от 133,28 км/ч. Така за първи път двигател с една човешка сила достига 1/10 от скоростта на звука. През 2013 г. обаче рекордът на Varna Tempest е подобрен от Себастиан Бойер. Холандецът успява да вдигне 133,58 км/ч. Скоростта се измерва в рамките на 200 метра, след летящ старт и засилване от няколко километра.

Варненец създаде най-бързите велосипеди в света (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Гениалният варненец

Георги Георгиев е роден преди повече от 70 години във Варна. Емигрира през 70-те, като в Канада започва да интегрира любовта към изкуството и скулптурата (завършил е Художествената академия в Белград) със създаването на футуристични велосипеди.

Всяко превозно средство, сътворено от Георгиев, носи името на родния му град. Varna Mephisto, Varna Diablo и Varna Tempest са имената на болидите, с които са поставени рекордите. Уникалните превозни средства българинът конструира в малка работилница на остров Габриола, близо до Ванкувър.

Болидът „Varna"

На пръв поглед гениалните изобретения на българина имат всичко, което притежава един велосипед - предали, скорости и гуми. Корпусът на състезателния велосипед обаче е изработен от карбон и кевлар. Състезателят се намира в тясна кабина, като единствената подвижна част от тялото му са краката.

Варненец създаде най-бързите велосипеди в света (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

„Varna" е най-съвършената аеродинамична форма, създавана някога от човек. Мнението е на канадски учени, изследвали болида на Георги в специален аеродинамичен тунел.

Любопитното е, че при конструирането варненецът не използва компютърни анализи или математически изчисления. Разчита единствено на своите уникални инженерни инстинкти и разбиране за това как формите си взаимодействат при висока скорост.

Георги Георгиев създава и дизайнерски велосипеди, които също носят марката „Varna". Този уникален модел (снимката долу) се нарича Varna Pipeline и се предлага на цена от 3500 канадски долара.

Варненец създаде най-бързите велосипеди в света (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Компанията на Георгиев Varna Cycles произвежда и различни модели иновативни велосипеди, които са предназначени за инвалиди и други трудно подвижни хора. До там се стига след инцидент с негов приятел, когато българинът усеща голямо желание да подпомогне и улесни живота на хората в инвалидна количка.

С Варна в сърцето

Заради постиженията си и прославата на родния град, миналото лято Георги Георгиев бе обявен за почетен гражданин на Варна. Не успя да пристигне за церемонията, но благодари за оказаната му чест с видеообръщение. В него гениалният българин споделя, че всеки негов световен рекорд принадлежи на Варна и варненци.

„Градът е толкова дълбоко вплетен в мен, че аз всъщност никога не съм си тръгвал и нося Варна винаги дълбоко в моето сърце, където и да се намирам по света. Истината е, че винаги ще бъда във Варна и Варна винаги ще бъде в мен", казва още Георгиев.