Хотелски ресторант в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ е бил затворен в продължение на три седмици заради фрапиращи нарушения, заяви шефът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова. Заради лошата храна и хигиена в обекта чуждестранни гости подали сигнал до Министерството на туризма и дори до посолството на страната си с оплакване от трагичните условия. След затварянето на ресторанта и налагането на глоба той вече отговаря на изискванията, увери д-р Димова.
Освен заведението в курорта, през лятото е затворен и ресторант в почивна база в Шкорпиловци. Там крайната мярка е предприета заради лошо стопанисване на материалната база.
Общо 585 проверки са извършили инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна от началото на юни до 9 септември. Съставени са 18 акта за нарушения и са издадени 96 предписания, най-вече за пропуски в документацията, храни с изтекъл срок на годност или липса на етикети, проблеми в сградния фонд. Бракувани са над 100 кг. миди, 72 кг. месни и млечни продукти и 9 кг. понички и царевица.
Най-много сигнали за нерегламентирана продажба на храна има за плажа в Шкорпиловци. Прави впечатление, че продавачите вече не са роми, а българи. Освен това, се ползват деца до 18 години, тъй като подлежат само на мъмрене, обясни д-р Димова. По ивиците, които се стопанисват от концесионери, такива сигнали няма. Основен проблем в организацията на детските лагери е наемането на необучен персонал, отчете специалистът.
През това лято няма хранителни инциденти на територията на Област Бургас, увери шефът на Дирекцията по безопасност на храните там д-р Георги Митев. От юни до 9 септември са извършени 1222 проверки, издадени са 61 акта за нарушения, най-вече за липса на регистрации, и 109 предписания. В дирекцията са постъпили 234 жалби за лоша хигиена и предлагане на некачествена храна, 30 процента от които са основателни. Доста оплаквания има за нерегламентирана продажба на храна на плажа и търговия с риба по пътищата, посочи д-р Митев.
За периода в Област Добрич са направени 503 проверки, издадени са 9 акта за нарушения и 43 предписания, няма затворени обекти, отчете д-р Розалина Брайкова – шеф на Дирекцията по безопасност на храните в Добрич. В сравнение с миналата година, през тази допуснатите нарушения са по-малко, обясни експертът. Бракувани са 169 кг. храни. Написани са 2 акта за организиране на храненето в детски лагери. Няма сигнали за нерегламентирана продажба на плажа.