Тройката - най-писаната оценка на учениците по математика
Тройката - най-писаната оценка на учениците по математика / Dariknews.bg, архив

Варненска област заема трето място по среден успех от матурите по български език и литература. За поредна година Първа езикова гимназия попада в Топ 10 на училищата и със среден успех 5,51 заема 8-о място. Елитното училище в морския град обаче е второто с най-много явили се ученици на изпита сред първите десет.

„Резултатите на региона са близки до миналогодишните, което показва устойчивост”, коментира в студиото на Дарик Варна началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова. Квесторите на зрелостните изпити са хванали трима ученици, които са се опитали да преписват, използвайки мобилни телефони.
При резултатите от изпитите след 4. клас се отчита лек спад спрямо миналогодишните.

По БЕЛ най-добре са се представили възпитаниците на Руското училище, „Георги С. Раковски”, „Юрий Гагрин”, „Найден Геров” и „Св. Климент Охридски”, по математика – „Малкият принц”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Неофит Бозвели” и „Петко Р. Славейков”, по предмета „Човек и природа” – „Неофит Бозвели”, „Юрий Гагарин”, „Гео Милев” и „Св. Св. Кирил и Методий”, по „Човек и общество” – „Пейо Яворов”, „Проф. д-р Иван Шишманов”, „Св. Св. Кирил и Методий” и Руското училище. Най-ниски резултати са постигнали учениците от „Константин Арабаджиев” и от школото в село Голица.

„Общото впечатление от всички изпити е, че акцентът в методите на работа на учителите трябва да бъде върху аналитичният подход и преподаването да се ориентира към практиката, а не към възпроизвеждане на уроците. Реформата трябва да започне от висшето образование. Има недоволство срещу учебниците, но те не са основният инструмент в училище - водеща е ролята на учителя”, коментира Генова.

Началникът на Регионалния инспекторат изрази задоволство от резултатите по БЕЛ от изпита след 7. клас, на който най-много ученици имат оценки между 5,00 и 5,50.  Най-често срещаните оценки по математика обаче са между 3,00 и 3,50.

В момента във Варна няма недостиг на учители, но този проблем може да се появи след няколко години, тъй като повечето преподаватели са над 50 години, смята Генова. 
„Агресията излезе от училище, но се случва зад оградата. Тя е част от обществото, в което живеем. Пробладава вербалната агресия, която не е само между учениците, но и между –ученик-учител, родител-учител”, коментира Генова сигналите за насилие в РИО.