/ gettyimages.com
Пушенето на наргиле, освен до опиянение, може да доведе до разконцентрация на поведението и агресия. Това заяви за Дарик д-р Юлия Витлянова, началник отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” при дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Варна.

Всичко зависи от сместа, която е сложена в наргилето. Не винаги има тютюн, но се слагат изсушени плодове, канела и етерични масла. Именно маслата, в комбинация с употребата на алкохол, могат да доведат до вредното въздействие на наргилето, обясни д-р Витлянова. Тя уточни, че РЗИ няма компетентности да следи субстанциите в смесите за наргиле, нито лаборатория, която да изследва съдържанието.

Пушачите в богатите страни намаляват, у нас броят им расте

Предозирането с употребата на електронна цигара пък може да доведе до интоксикация. Алтернативата на тютюневите продукти дава ефект само при някои пушачи за отказване от тютюнопушенето.

Пушачи  „обличат" кутиите с цигари със специално произведени за това картончета, за да не гледат ужасяващите снимки, отбеляза още д-р Юлия Витлянова. Тя призна, че въпреки забраната за пушене на закрито, тя се нарушава. Това се отразява негативно и на работещите в заведенията, където забраната се нарушава.

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн. Според Световната здравна организация глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим.