/ ВВМУ
Кадрите на военоморското училище се търсят навсякъде
Проф. Боян Медникаров пред Дарик
95861
Проф. Боян Медникаров пред Дарик
  • Проф. Боян Медникаров пред Дарик
Търсенето на кадрите на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Й. Вапцаров” в момента е огромно. Водещи компании в класическото и пасажерското корабоплаване, както и в офшорната индустрия търсят български кадри, особено завършили специалностите  „Корабни машини и механизми” и „Ел. обзавеждане на кораба”. Това разкри в интервю за Дарик началникът на морската академия флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Морското училище чества 137 години от създаването си

Кадрите, подготвени във ВВМУ, намират своето място в родните ВМС и в глобалната морска индустрия. Академията е уникален център за военноморско и морско образование и най-високо технологичното висше училище в България. Констатацията е на чуждестранни колеги и е била потвърдена и от френската делегация при посещението на президента Макрон във Варна миналата година. Според чуждестранни специалисти дори варненският университет е сред десетте най-добри морски училища в света.

„Намираме се в един период на много интензивни промени. Те са свързани с ръста на технологиите в различни сфери на индустрията, за нас най-вече в морската индустрия и военноморското дело. Всичко това намира пряко отражение върху нашата работа и ни принуждава непрекъснато да търсим нови решения, да променяме учебно-материалната база и да въвеждаме нови технологии”, изтъкна началникът на ВВМУ.

Според проф. Медникаров вече 10 години  българската морска индустрия е в криза и влияе на реализацията на някои студенти. Но те бързо намират реализация другаде. Бизнес средата в Черноморския регион  не е особено добра, особено след събитията от 2014 г. Тази военнополитическа криза няма как да не влияе върху бизнес климата в региона, коментира още флотилният адмирал.  

Военният ни флот се нуждае от повече кораби, смята началникът на Морско училище

Във Военноморското училище през настоящата учебна година следват над 300 чуждестранни курсанти от 12 държави, като на-много са представителите на Гърция. Съвсем скоро ще стартира реализацията на проект за обучение на 40 студенти за бъдещия риболовен флот на Ангола. Търсят се възможности за обучение на курсанти за нуждите на ВМС на Кувейт и военно-медицинските структури на Македония.

Около 20% от бъдещите морски специалисти са жени. Изцяло дамски са някои специалности като например „Мениджмънт на морския транспорт”. Жените са по-мотивирани и често са сред отличниците на випуските, изтъкна проф. Медникаров. Според него скоро България ще има жена-капитан и командир на военен кораб. Няма да е далече и времето, когато началник на ВВМУ ще бъде жена.

Целият разговор с проф. Медникаров е в прикаченото аудио.