/ Дарик Варна, архив
Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" във Варна ще отбележи тържествено 137 години от своето създаване. 

Празничната програма започва в 11.00 часа пред централния вход на училището. Тържественото честване включва  посрещане на бойното знаме, посрещане на Старшия началник и поздравително слово на Началника на ВВМУ. Ще бъдат прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители и положени цветя пред барелефите в Алеята на преподавателя.

След церемонията ще бъдат открити кабинет "Киберсигурност" в катедра "Информационни технологии" и Централата на реконструираната отоплителна система в Училището.

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" е най-старото техническо учебно заведение в България. Приемник е на основаното през 1881 г. в Русе Морско училище. Първите специалности са били машинисти и огняри за новосъздадената през 1879 г. "Дунавска военна флотилия".

През 1900 г. то е преместено във Варна. През 1904 г. със закон на Народното събрание се преименува в "Машинно училище към Флота" със статут на средно техническо училище, което подготвя механици за военния и гражданския флот, железниците, въздухоплаването и другите отрасли на зараждащата се българска индустрия. Със заповеди на Военния министър първи офицерски випуск излиза през 1917 г., а от 1919 г. започва обучаването и на корабоводители (щурмани). 

От 1934 до 1940 г. училището се разполага в Созопол, на остров Кирил (Кирик) в сградата на построеното през 1929 год. Рибарско училище. От 1949 год. Морско училище приема за свой патрон Никола Вапцаров, поет, възпитаник на училището от випуск 1926 год. и получава името НВМУ "Н.Й. Вапцаров".

През 1954 год. Морското училище се настанява в сегашната си сграда на ул. Васил Друмев № 73.