/ Община Девня
Бюст-паметник на големия строител на България и на Девненския промишлено-транспортен комплекс Иван Рачев бе открит в индустриалния град навръх 90-годишнината от Рождението на бележития българин. На събитието, което се състоя в живописния парк край Музея на мозайките, присъстваха ветерани инженери и строители, бивши кметове на Девня, представители на общинската администрация и на местния парламент, новият началник на РПУ – Девня гл. инсп. Байрам Нишад, изпълнителният директор на „Солвей Соди“ АД Спирос Номикос и др. 

Тържественото събитие откри кметът Свилен Шитов, който изрази признателност към делото на строителя на индустриална Девня и на съвременна България Иван Рачев, който е бил изцяло отдаден на своята работа. Шитов благодари на всички, подкрепили инициативата за изграждането на бюст паметника, и заяви, че за него е чест да бъде сред хора като присъстващите – всеотдайни, трудолюбиви и съвестни. 

Градоуправникът даде думата на последния девненски кмет преди демократичните промени – Антон Тончев, който благодари на Свилен Шитов за това, че нищо не е забравено, след което направи ретроспективен преглед на биографията на Иван Рачев и изброи имената на всички видни строители на Девня, които вече не са сред нас. Благодарствен адрес до ръководството на Община Девня бе прочетен от името на Национален клуб на строителите ветерани, съградили Девненския промишлено-транспортен комплекс. 

Инж. Велико Десов и кметът Свилен Шитов откриха заедно бюст-паметника, който е изработен от скулптора Йордан Николов-Даката. Монументът бе отрупан с венци и цветя , а множеството запази едноминутно мълчание в знак на признателност. Последва кратка фолклорна програма в изпълнение на самодейците от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Девненче“. 

Община Девня

След това кметът Свилен Шитов покани гостите на празничен коктейл на втория етаж в Музея на мозайките, където се намира малко известната експозиция за изграждането на Девненския промишлен комплекс. Всички присъстващи получиха и книгата „Бъдеще за Девня“, издадена с финансовото съдействие на общината. 

Община Девня

С откриване на бюст-паметника на Иван Рачев започва изпълнението на инициативата на кмета Свилен Шитов за откриване на поредица от паметници на възрожденци и на личности с голям принос за развитието на града.

Иван Рачев е роден на 7 септември 1927 г. в дряновското село Гостилица. Средното си образование завършва в Габрово, след което постъпва във Вътрешни войски. След съкращения през 1954 г. напуска със завние старши лейтенант и става водопроводчик в бригадата на брат си Христо Давдов . Така започва дългогодишният му трудов път като изпълнител и ръководител на строителството на множество местни и национални обекти. Участва в изграждането на захарния завод в Лом, циментовия завод в Бели извор, циментовия и захарния завод в Девня. Кариерата му на ръководител започва през 60-те години на миналия век, когато е избран за профпредседател на Строително управление „Заводски строежи“ – Девня, като изгражда Завода за хлор и поливинилхлорид, ТЕЦ – Девня, и първото разширение на Циментовия завод в града.

В края на 60-те и началото на 70-те, когато започва грандиозното строителство в Девня, Иван Рачев е назначен за началник на първи строителен район на СУ „Заводски строежи“, който поема изграждането на Новия завод за калцинирана сода, разширението на ТЕЦ – Девня, реконструкцията и модернизацията на редица обекти на девненската химия. През 1974 г., отчитайки професионализма, организационния му талант и приноса му за завършването в срок на обектите, правителството го назначава за пълномощник на Министерския съвет за изграждането на Девненския промишлено-транспортен комплекс.

Под непосредственото му ръководство в периода 1971 – 1981 г. са изградени и въведени в експлоатация разширението на Циментовия завод в Девня, разширението на ТЕЦ „Варна“, Аспаруховия мост, Базата за корабна хидродинамика и новия завод за хлор и поливинилхлорид в Девня. С негово участие са завършени и редица социални и битови обекти в Девня и Варна.

През 1981 г., с решение на Министерския съвет, Иван Рачев е назначен за пълномощник на правителството за изграждането на Трета металургична база в Дебелт, Бургаско, където в началото на 90-те години приключва трудовият му път.

За огромния си принос в изграждането на родната икономика Иван Рачев е носител на всички български ордени и медали, на значката „Колю Фичето“. Два пъти е удостоен със званието „Герой на социалистическия труд“: през 1963 г. –  за завършването на Азотноторовия завод в Стара Загора, и през 1974 г. – за изграждането на националния обект Девня. През 1981 г. му е присъдено званието „Заслужил строител“ – за изграждането на Новия завод за хлор и поливинилхлорид в Девня.