Приеха отварянето на пристанище Варна-Изток
Приеха отварянето на пристанище Варна-Изток / netinfo

С 42 гласа „за", 0 „против" и 0 „въздържал се" варненските общински съветници приеха предложението на кмета Иван Портних - зоната от Морска гара до второ кейово място на пристанище Варна-Изток да се отдаде за безвъзмездно ползване на общината. На втория ден от 36-та редовна сесия на местния парламент съветниците дадоха зелена светлина за отварянето на част от пристанището и превръщането му в зона за отдих.

Въпреки някои различия в мненията си по темата, местните депутати се обединиха около идеята, че проектът е важен за развитието на Варна и гласуваха единодушно „за". По този начин кметът Портних и областният управител Стоян Пасев ще могат да стартират процедурите за отдаване за безвъзмездно ползване на терена. Крайното решение по въпроса ще се вземе от Министерски съвет.

В началото на 2013 г. ръководството на "Пристанище Варна ЕАД" е възложило изработването на идеен проект за благоустройството на източната част на порта. Отварянето на пристанището ще даде възможност за свободен достъп на гражданите, като се предвижда изграждането на атракционна зона, алеи за разходки и многофункционална сцена. Площта на зоната, която е предвидена за облагородяване, е 27 341 кв.м. В момента теренът е публична държавна собственост.

В изказванията си съветниците изразиха противоположни възгледи. Според Николай Джагаров от БСП първо трябва да се довърши проектът за интермодален терминал и да се изгради ново пристанище в района на „Максуда", след което да се пристъпи към действие за отваряне на Варна-Изток. „Нашата група е против отдаването на концесията на пристанищата. Ако искаме наистина да правим рекреативна зона, трябва да изберем проектант и да се търсят средства, за да започне изпълнението. Очевидно е, че това е важен проект за града. Но в момента пристанище Варна-Изток дава работа за над 1000 човека. Освен това тази площ от 27 341 кв.м. се използва за склад на тръбите за Южен поток".

Янко Станев от СДС-Да контрира, че няма администрация, която да си позволи да засегне икономическия интерес на пристанището. „Ако този терен им беше нужен, нямаше да се съгласят да го отдадат. Предлагам да приемем възможността, която ни се дава и след това да дебатираме".

Част от съветниците изразиха притесненията си да не би с превръщането на пристанището в зона за отдих да се разположат и преместваеми обекти. „Това е лицето на Варна и нашата идея е точно лицето да не се превърне в кебапчийница, а да стане зона, каквато имат в Барселона например", каза Андрей Василев от Нашият град.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев увери, че не съществува подобна опасност , като идеята на администрацията е отварянето на зоната до второ кейово място да стане притегателен център за круизните кораби, които акостират във Варна.

„Развитието на пристанище Варна-Изток е обсъдено още преди ние да встъпим в служебните си ангажименти. Не правим нищо ново, всичко е разработено. Съгласно ПУП това място попада в централна-градска част и трябва да бъде освободено за зона за отдих. Там няма нищо освен купища с железа и скрап. Ако искаме да продължим да развиваме туризма във Варна, трябва да осъществим този проект. Ние работим активно гостите на Варна да се запознаят с културното наследство на града. Това, което се предвижда, е отваряне на Варна към морето. Ще се оправи настилката, ще се поставят пейки и осветление. Ще има и спортни площадки, а не кебапчийници. Това е важен за общината проект и всичко, което се прави, е в полза на гражданите", каза Пейчев.