Представят проекта за  „Южен поток и  в Галата
Представят проекта за „Южен поток и в Галата / south-stream-offshore.com

Със среща в квартал "Галата" продължава информационната кампания по проекта за изграждане на газопровода „Южен поток". Проектът и въздействието му върху околната среда ще бъдат представени от 15,30 до 19,30 часа в залата на читалище „Васил Левски". Всички получени коментари ще бъдат отчетени при разработване на доклада за Оценката на въздействие на околната среда, уверяват организаторите - инвеститорът South Stream Transport B.V. и българската консултанска фирма „Поввик" АД.

Среща във връзка с предстоящото изграждане на „Южен поток" на родна земя се проведе вчера и във Варна. Проектът бе представен на местната власт и бизнеса.

При строителството на „Южен поток" на българска територия ще бъдат спазени всички изисквания на екологичното законодателство в страната. Всички изследвания и технически проекти се изготвят при стриктно спазване на нормите на екологичното право на Европейския съюз и националното законодателство, обявиха от South stream Bulgaria.

Изходът на тръбата на „Южен поток" от морския към сухоземния участък ще бъде на няколко километра южно от кв. „Галата". Местността е необитаема и не засяга стопански инициативи. Планира се преходът от морския към сухоземния участък да стане с хоризонтален сондаж, така че дори по време на строителството тръбата няма да бъде видима на повърхността. В същия район вече от няколко години съществува тръба, по която се получават количества природен газ от местен добив. Практиката показва, че това по абсолютно никакъв начин не влияе на туризма, бизнеса или природата.

Съгласно действащото законодателство отстоянието между газопровода и най-близко намиращата се постройка трябва да бъде 120 м. В случая на „Южен поток" тръбата се намира на 4.5 км от кв. „Галата", на повече от 20 км. от центъра на Варна и 8 км. от Аспаруховия мост.

По тръбата на „Южен поток" ще се доставя природен газ, а не петрол или петролни деривати. Газът е най-екологично чистото гориво, познато в света, което, в съчетание с високотехнологичното решение за навлизането на газопровода на сухоземния участък чрез хоризонтален сондаж, изобщо не може да дава повод за притеснение от страна на екологичните организации, туристическия бранш или хората, живеещи в района, посочват още от компанията инвеститор.

Работата по полагането на тръбите на газопровода край Варна се очаква да започне до една година. Планирано е руският газ да потече по тях през 2015 г. Газопроводът ще влиза у нас през плажа Паша дере. Първоначално около 130 души ще бъдат наети на работа. С напредване на строителството броят на наетите ще се увеличи значително.